Cu toții vedem în filmele preferate caractere, obiecte, costume etc. complexe ce au ca rol amplificarea scenei, aducerea ei tot mai mult către realitate dar și starnirea interesului publicului.

Te-ai întrebat vreodată cum studiourile de la Hollywood și studiourile creative fac recuzita pentru filme? Cum construiesc acele gadgeturi realiste și săbii cu mâna? Care este cea mai tare tehnologie în jurul tău pentru a crea modele complexe și uimitoare rapid și foarte rentabil?

Răspunsul îl avem chiar în față noastră, tehnologia de printare 3D are un aport în continuă creștere în dezvoltarea filmelor de Hollywood, așa că în continuare ne-am gândit să îți prezentăm câteva dintre filmele care au utilizat cu success tehnologia de printare 3D.

Dacă ai ajuns la noi pe site, probabil deja ai o idee despre ce implică printarea 3D. Însă, dacă nu știi, o să îți facem o scurtă prezentare.

Un model 3D este creat în computer sau scanat dintr-un obiect din viața reală și apoi reprodus de o imprimantă 3D.

În ultimii ani imprimantele 3D au devenit din ce în ce mai inovative și diversificate, iar materialele și finisajele posibile au devenit tot mai variate, astfel încât pot fi create obiecte din ce în ce mai mari și mai elaborate.

Așa că hai să descoperim împreună câteva proiecte de film realizate cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, de care probabil ai auzit sau văzut deja privind filmul, însă ce stă la baza realizării lor și cum au fost posibile?

1.      Ocean’s 8

Filmul Ocean’s 8 este poate cel mai reprezentativ pentru procesului se printare 3D, urmărește pași exacți pentru reproducerea colierului Cartier, scanarea acestuia iar mai apoi printarea 3D.

Unul dintre cele recente filme din linia de filme de la Hollywood Heist, ce a făcut recent debutul în Marea Britanie cu o imprimantă 3D într-un rol principal.

În prin plan, un MakerBot Replicator Z18 creează perfect un colier Cartier cu diamante care convinge pe Anne Hathaway (Daphne Kluger în film) că este adevărat.

Dacă nu ai văzut încă filmul, nu uita sa o faci, pana atunci ai mai jos un trailer!

2.      Black Panther

Cel mai recent film super-erou al lui Marvel, Black Panther, ce ne uimește prin complexitatea scenelor și prin conturarea personajelor cu ajutorul unei recuzite semnificative tradiției africane.

Costumele realizate de Ruth E. Carter a ocupat un loc central.

Pentru a-și aduce la viață costumele ce combinau modele tradiționale africane și elementele futuriste ale civilizației Wakanda, Carter a abordat-o pe Julia Koerner să colaboreze la costumele de ultimă generație pentru regina Ramonda. Julia Koerner este un designer interdisciplinar, cu experiență în arhitectură, design industrial și de modă și specializat în suporturi printate 3D.

Împreună au reușit să realizeze adevărate capodopere ce au la baza printarea 3D.

"Sunt inspirita de natura și de modelele și structurile sale. Procesele de creștere organică și de fabricație sintetică au un angajament incredibil de contrast, pe care îl găsesc atrăgător. Fabricarea de aditivi este cu siguranta singura tehnica de a scoate designurile pe care le dezvolt pe computer in forma lor organica, modelele si geometriile complicate provoaca adesea atat capacitatea de calcul a instrumentelor mele cat si companiile de productie cu care lucrez. Întotdeauna mă împing și văd ce nu s-a făcut încă și sunt dornica să creez ceva nou ", explică Julia Koerner. 

3.      Iron Man 2

Dacă ați văzut "Iron Man 2", ați văzut printarea 3D în acțiune la un nivel foarte înalt.

Când regizorii Jon Favreau și Paramount Pictures au făcut filmul in 2010, au trebuit să găsească cea mai bună modalitate de a reuni un costum fizic Iron Man pentru anumite scene din film care nu au putut fi generate de calculator.

Mai degrabă decât să construiască modele de mână, așa cum s-a practicat foarte mult timp la Hollywood, producătorii au apelat la printarea 3D, una dintre cele mai fierbinți tehnologii din jur.

Deși nu este o tehnică mult discutată în afara industriei, printarea 3D este din ce în ce mai mult adoptată ca o modalitate de a ajuta la realizarea mai eficientă și mai rapidă a filmelor decât oricând, potrivit Jason Lopes, inginer de sistem la Legacy Effects, un studio de efecte nominalizat la Oscar .

4.      Thor: Ragnarok

Hela, Zeita asgarda a mortii, posedă probabil cea mai frapantă piesă de costum din film.

O coafură ascuțită, care emană întuneric, studioul responsabil pentru crearea sa - Ironhead Studios - a arătat că piesa este tipărită 3D la DesignerCon din Pasadena, California.

"A fost o mare provocare pentru că este destul de mare", spune Fernandez în video.

"A trebuit să obținem greutatea corectă, să o echilibram pe capul ei și să o ținem în siguranță".

Piesa completă, atunci când este asamblată total, cântărește numai 1,8 kilograme, ceea ce este considerabil mai ușoară decât arată în film și chiar si în viața reală.

5.       Ghost in the Shell

Din dorința de a se specializa că un pictor de texturi și de asemenea dornici de modelarea 3D, materialele interesante și formele complicate ale gheișurilor uluitoare ale Weta Digital de la Ghost în the Shell au dovedit o provocare perfectă pentru Rafael. Pentru a le duplica cât mai mult posibil, el a făcut referire la conceptul de artă și videoclipurile Youtube ale capului gheisei actuale Weta construit. Pentru a le personaliza, el a adăugat tatuaje complicate în stil Yakuza.

Gheișele erau de fapt măști foarte detaliate, construite pentru a se potrivi peste fețele actorilor din viața reală. Weta a creat, de asemenea, mai multe versiuni animatronic ale capetelor și corpurilor geisha, cu unelte interioare de lucru și organe cibernetice funcționale.

Animatronica și măștile au fost realizate folosind o combinație de imprimante 3D, CNC și tehnici de modelare vechi. Fiecare mască individuală a fost chiar făcută pentru a se potrivi exact pe capul actorului care o purta folosind o scanare 3D a feței lor. Au inclus chiar și fanii de lucru pentru a menține actorii răcoritori, guri de aer integrate ascunse în părul geisha și ochii.

Costumul "Thermoptic", purtată de Major, a fost realizat tot cu ajutorul printarii 3D, on urma unei scanări 3D detaliate a starului filmului, Scarlett Johansson.

Construcția provocatoare include între 300 și 400 de piese individuale, fiecare finisată și asamblată. Au fost utilizate mai multe tehnologii și materiale de printare 3D, incluzând componente din rășină clear și rășină neagră printate cu o imprimantă 3D stereolitografie (SLA). Plămânii au fost imprimați 3D în nailon utilizând un proces selectiv de sinterizare cu laser (SLS), iar îmbinările și armăturile au fost imprimate 3D în oțel pentru a adăuga stabilitate și durabilitate scheletului.

 

 6.          Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road apărut în 2015 a continuat cu succes seria filmelor Mad Max, de această dată avându-l că protagonist pe Tom Hardy.

În ciuda faptului că a fost lansat de mai multe decenii după ce Miller a încheiat prima trilogie Mad Max cu „Beyond Thunderdome”, Fury Road a demonstrat că regizorul ar putea încă face un film de acțiune că nimeni altcineva.

Fury Road a avut 10 nominalizări la Oscar, inclusiv unul pentru cel mai bun film dar și unul pentru cele mai bune costume.

 Costumele conturează perfect personajele și te transpun în aceea lume, în care doar lupta pentru supraviețuire este scopul fiecăruia.

 Unul dintre costumele de un mare impact din acest film este cel al lui Joe, conducătorul necontenit și de coșmar al Wasteland. El a cultivat foarte atent o imagine care îl portretizează că un zeu pentru poporul care depinde de el pentru supraviețuire și el folosește acest lucru pentru a se înconjura cu adepți devotați atât de disperați încât sunt practic lipsiți de putere împotriva lui. Masca respiratorie, decorată cu dinți, a lui Joe, care arată atât de înspăimântătoare încât face inuman, a fost concepută prin printare 3D cu laser (SLS), capabil de un nivel mai înalt de detaliere decât imprimantele 3D FDM sau SLA care ar putea fi realizate vreodată.

Prin utilizarea unei imprimante SLS 3D, piesele finale nu au semne de strivire vizibile și au nevoie de foarte puține lucrări post-procesare - totuși, lipsa defectelor modelului final se datorează, în mod evident, aptitudinilor excelente de modelare 3D și o mulțime de muncă grea.

7.       Star Wars

 Printarea 3D a jucat în mod clar un rol imens în producția Star Wars: Force Awakens, fiind folosita pentru a crea efecte speciale, costume, recuzită și chiar seturi. În acest moment, tehnologia 3D este doar unul dintre multele instrumente pe care Hollywood le folosește pentru a-și crea magia, iar în cazul Force Awakens a fost folosit pentru a recrea magia dintr-o epocă diferită a filmului. 

8.          Chappie   

      Filmul oferă o mulțime de scene de luptă robotizate, care sunt incredibil de detaliate. Cum au reușit să creeze astfel de roboți detaliați și să filmeze distrugerea acestor mașini? printare 3d! Așa că, în ciuda faptului că se discuta foarte putin despre aportul printari 3D în film, aceasta a jucat un rol incredibil de important în întregul film.          

Weta Workshop, o companie propusă în Miramar, Noua Zeelandă și renumită pentru lucrarea sa in trilogiile “Lord of the Rings” și “Hobbit”, a lucrat direct cu Image Engine din Vancouver, nu numai pentru prototipul acestor elemente de recuzită extrem de mari, ci și pentru printarea 3D de roboții reali utilizați în film. Spre deosebire de multe filme produse astăzi, care se bazează exclusiv pe imagini computerizate sofisticate, Weta Workshop și Image Engine au dorit ca Chappie și Moose (un alt robot din film) să fie 100% reali.

 

Avem plăcerea de a vă anunța că partenerii nostri Formlabs au scos pe piața produsele Digital Dentures, ce duce la dezvoltarea primei proteze dentare 3D, cu adevărat accesibilă, ce împinge granițele printarii 3D în industria dentară, reducând costurile și făcând fabricarea protezelor mai eficientă.

Deocamdată aceste rășini sunt disponibile numai în Statele Unite. Formlabs Digital Dentures sunt certificate biocompatibile în Statele Unite însă deja se lucrează pentru a fi certificate și în Europa, astfel vor fi disponibile și la noi pe site.

Citește Mai Mult

Maria Sgîrcea - practică la iMAKE3D

vineri, 21 decembrie 2018 14:38:01 Europe/Bucharest

Săptămâna această am petrecut-o alături de Maria Sgîrcea, o tipă foarte făină din Timișoara ce a venit la noi pentru un training/ practică în printarea 3D.

De profesie arhitect, Maria Sgîrcea pregătește momentan deschiderea makerspace-ului FOR.makers din Timișoara, lucrează în prototipare și design de produs în cadrul atelierului informal Lână&Beton, organizează evenimente cultural-profesionale în cadrul echipei LIGHT EDU, proiectează în cadru studioului FOR și este membru fondator FABER Capacity Building.

Proiectele ei sunt foarte promițătoare și ne bucurăm că putem aducem si noi un aport la o parte din ele, începând prin a invita-o în showroom-ul nostru și a-i oferi informații utile din domeniul printării 3D dar și mai apoi când sperăm noi că se va construi o colaborare fructuoasă.

Citește Mai Mult

Gillette utilizează printarea 3D pentru personalizarea produselor!

joi, 25 octombrie 2018 12:12:13 Europe/Bucharest

Compania Gillette se află în fruntea acestui val prin pilotarea conceptului său Razor Maker ™ - o platformă care servește drept unul dintre primele exemple de piese printate 3D destinate utilizării finale.

Citește Mai Mult

Ultimaker deschide noi posibilitati pentru printarea industriala!

miercuri, 10 octombrie 2018 16:58:30 Europe/Bucharest

Vrei o printare 3D fiabilă utilizând cele mai avansate material 3D?

Ultimaker dezvoltă o soluție completă pentru compozitele de înaltă performanță de pe Ultimaker S5, în urmă colaborărilor cu companii de top din domeniul materialelor, inclusiv Owens Corning și DSM.

Citește Mai Mult

Domenii de aplicabilitate a tehnologiei 3D

vineri, 28 septembrie 2018 15:33:28 Europe/Bucharest

Cercetătorii, oamenii de știință, investitorii și oamenii de afaceri au descoperit beneficiile integrării tehnologiei 3D și sunt încrezători în rezultatele pe care această tehnologie le poate oferi. Este doar o chestiune de timp până când beneficiile tehnologie 3D vor fi colectate în totalitate. O categorie mică, cultivată într-o industrie plină, care va continua să crească și mai mult cu trecerea anilor. Oamenii acum încep să înțeleagă beneficiile pe care tehnologia 3D le poate aduce societății. Câteva dintre domeniile de aplicabilitate a tehnologiei 3D sunt următoarele:

Citește Mai Mult

Ferma de imprimante 3D

vineri, 25 mai 2018 17:09:10 Europe/Bucharest

O ferma de imprimante 3D este formata dintr-un grup de imprimante 3D care printeaza simultan si pe cat posibil fara oprire, cu scopul de a creste rata productiei de piese printate. Iti permite sa produci in acelasi timp piese diferite, ca forma si material, fara prea mult timp alocat procesarii si post-procesarii a piesei produse.

Citește Mai Mult
Setare Direcție Descendentă