Filamente Policarbonat PC pentru imprimanta 3D

Filamente Policarbonat PC pentru imprimanta 3D

24.06.2021 12:29

Filamente Policarbonat PC pentru imprimanta 3D

În ultimii ani, imprimantele 3D au pătruns tot mai profund în diferite industrii sau chiar în casele oamenilor. Aceste dispozitive au posibilitatea de a realiza o multitudine de obiecte – de la accesorii pentru birou la unelte, piese auto sau piese de mobilier. Ele se găsesc pe piață sub mai multe forme și caracteristici. Rezultatele pe care le obțin imprimantele 3D depind de componentele de care dispun și materialele pe care le folosesc.

Filamentul 3D este unul dintre cele mai importante elemente de care se folosesc imprimantele. În practică, acesta reprezintă materia primă termoplastică pentru imprimantele 3D de modelare prin depunere topită. În lipsa lui, realizarea unor obiecte asemenea celor menționate anterior nu ar fi posibilă.

Filamente din shopul nostru

Ce este Policarbonat PC

Policarbonatul face parte dintr-un grup de materiale polimerice termoplaste și conține în structura lui carbonat. Acesta are o greutate redusă, este transparent și se găsește în stare de pulbere necristalizată. În ciuda greutății sale – prezintă o duritate ridicată. Motivul principal pentru care este folosit pentru printarea 3D este tocmai duritatea lui – are o gamă largă de aplicații. Rezistența mecanică și rigiditatea pe care o prezintă sunt alte caracteristici importante.

Dacă prin natura lui, materialul este unul dintre cei mai transparenți polimeri – aspectul poate fi schimbat. În urma unor procese poate dobândi diferite culori, de la nuanțe transparente la culori opace. Această versatilitate oferă o mare libertate în alegerea designului obiectelor realizate, iar costurile nu reprezintă un impediment în acest sens.

Policarbonatul are proprietăți superioare și în ceea ce privește stabilitatea UV. În plus, ele pot fi îmbunătățite prin aditivi UV. Alți aditivi care pot fi folosiți în compoziția acestui material sunt cei pentru îmbogățirea caracteristicilor termice. Rezistența la acțiunea factorilor de mediu poate fi și ea îmbunătățită. În ceea ce privește rigiditatea policarbonatului – poate fi crescută prin ranforsarea materialului.

 

Filamente 3D din Policarbonat PC - Proprietati:

Datorită caracteristicilor diversificate, policarbonatul este materialul ideal, folosit în tot mai multe industrii. Iată câteva dintre proprietăți:

  • Duritatea și rezistența: policarbonatul oferă filamentelor o foarte bună rezistență la rupere, ceea ce este esențial pentru realizarea unor obiecte durabile. Mai mult decât atât – fiabilitatea și performanța ridicată sunt aspecte sigure, nelipsite din produsul final.
  • Capacitatea de transmitere: policarbonatul PC este un tip de plastic foarte clar. Asemenea sticlei, poate transmite peste 90% din lumina pe care o primește. În funcție de necesități, plasticul poate fi personalizat cu ajutorul unor foi de policarbonat. Gama largă de nuanțe se potrivește oricărei nevoi.
  • Greutatea redusă: în comparație cu alte materiale, în cazul policarbonatului - greutatea reprezintă un adevărat avantaj. Această proprietate crește eficiența, favorizează procesul de instalare și poate reduce costurile de transport semnificativ.
  • Protecția UV: policarbonatul poate fi conceput pentru a respinge orice radiații UV, având posibilitatea de a oferi protecție de 100%.â
  • Rezistența chimică: acest material are o rezistență ridicată împotriva acizilor diluați, hidrocarburilor alifatice și alcoolilor. Împotriva grăsimilor și uleiurilor rezistența este de nivel mediu. În cazul hidrocarburilor aromatice și halogenate – policarbonatul este ușor atacabil. Pentru ca natura chimică să nu fie afectată, producătorii recomandă folosirea unor agenți de curățare speciali – materialul este sensibil la curățătorii alcalini abrazivi.
  • Rezistența termică: stabilitatea termică ajunge până la aproximativ 135 - 150°C, dar poate fi extinsă prin adăugarea substanțelor ignifuge. Proprietățile materialului nu vor fi afectate.

 

Avantaje si dezavantaje

Care sunt avantajele filamentelor din Policarbonat PC

În procesul de imprimare 3D, filamentele din policarbonat PC sunt des utilizate datorită rezistenței lor la impactul fizic. Deși policarbonatul este asemănat adesea cu plexiglasul, acesta permite îndoirea filamentelor fără riscul de rupere – materialul este ușor maleabil.  

Un avantaj important este libertatea pe care o oferă materialul. Obiectele realizate pot fi atât transparente, cât și opace, de diferite culori . Nu există limite în acest sens. În plus, posibilitatea plasticului de a transmite lumina reprezintă un alt beneficiu.

Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că policarbonatul oferă proprietăți bune de izolare electrică. Partea bună este că aceste proprietăți nu sunt influențate de apă sau temperatură – eficiența este maximă.

 

Filamentele Policarbonat PC - dezavantaje

Fiecare tip de filament are atât avantaje, cât și dezavantaje. În cazul policarbonatului – trebuie spus că are un caracter higroscopic. Materialul are proprietatea de a absorbi foarte ușor umiditatea din aer. Aceasta poate influența alte caracteristici. De aceea, depozitarea trebuie făcută în condiții speciale, cu atenție sporită. Este recomandată depozitarea în spații uscate – închise etanș, în care nu pot pătrunde vaporii de apă.

Un alt dezavantaj este temperatura de topire, care ajunge la valori foarte ridicate. Totodată, deși proprietățile materialului nu sunt afectate – razele UV pot influența culoarea, prin îngălbenire.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentelor 3D din Policarbonat PC

Filamentele 3D din policarbonat PC sunt folosite într-o varietate de industrii. Se folosesc pentru realizarea de aparatură medicală, în industria auto, dar și în construcții. De asemenea, diferite accesorii, electronice, electrocasnice sau alte produse sunt obținute cu ajutorul acestor filamente. Ele au aplicații și în sport sau telecomunicații.

De pildă, echipamentele pentru ski, precum căști de protecție, încălțăminte și vizoare – sunt realizate tocmai cu ajutorul acestor filamente din policarbonat PC.

Aparatura medicala

Claritatea, rezistența la căldură și stabilitatea dimensională fac ca acest tip de filamente să aibă aplicabilitate în domeniul medical. PC-ul poate fi sterilizat prin oxid de etilenă, radiații cu energie ridicată și cicluri autoclave limitate. Astfel, cu ajutorul lui se pot realiza instrumente chirurgicale, membrane de hemoliză, rezervoare de sânge, filtre de sânge și multe altele. De obicei, policarbonații sunt folosiți ca substituent al metalului și sticlei.

Industria auto

Cel mai important avantaj adus industriei auto este greutatea redusă a materialului. Fără a afecta durabilitatea și aerodinamica unui vehicul, eficiența lui este crescută. Cu un design plăcut, dar cu o greutate mult mai mică – industria auto poate renaște. Atât interiorul, cât și exteriorul caroseriei pot fi realizate în acest fel.

Industria alimentara

Containerele de depozitare a alimentelor sunt un bun exemplu al modului în care poate fi folosită imprimarea 3D. Bineînteles, folosindu-se de filamentele din policarbonat, containerele asigură prospețimea produselor care se află înăuntru și oferă protecție împotriva contaminării lor. Recipientele de depozitare pot fi utilizate și în frigider sau cuptorul cu microunde, fără a fi afectate.

Pentru electronice si electrocasnice

Multe obiecte care se află în fiecare casă pot fi obținute cu ajutorul policarbonatului: întreruptoarele, carcasa electrică, aplicațiile de iluminat, întrerupătoarele interne, mufele și prizele, comutatoarele, releele, conectorii, EV-urile și materialul de ambalare a bateriei.

Cu ce imprimante 3D sunt compatibile filamentele din Policarbonat PC

Aceste filamente sunt recunoscute pentru duritatea lor, dar și pentru aderența pe care o oferă la imprimare straturilor. Așadar, modele precum Ultimaker S3, Ultimaker S5 sau Ultimaker 3 Extended pot aduce cele mai bune rezultate.

De ce tehnologii e nevoie in utilizarea filamentelor Policarbonat PC? Best practices:

Folosește suprafața de imprimare potrivită - suprafețele standard de construcție, cum ar fi banda albastră și lipiciul, au adezivi care se descompun la temperaturile ridicate necesare imprimării policarbonatului. De aceea, PEI reprezintă cea mai bună variantă în cazul acestor filamente.

Ajustează setările – imprimantele 3D pot avea numeroase opțiuni pentru a evita orice neplăcere în obținerea obiectelor dorite. Spre exemplu, datorită temperaturilor extreme de imprimare și vitezei scăzute a ventilatorului de răcire – există o posibilitate ridicată de scurgere a materialului folosit. Pentru a preveni acest lucru, viteza și distanța de retragere pot fi mărite.

Stratificarea - Straturile solide de umplere trebuie imprimate lent, la o viteză de aproximativ 50%, astfel încât să aibă cea mai bună șansă de a reduce cu succes spațiile dintre liniile de umplere. În general, procentul de umplere trebuie menținut la o densitate mai mare de 25% pentru a asigura suportul pentru aceste straturi superioare. Dacă o piesă are nevoie de mai puțină umplere – se pot adăuga straturi superioare suplimentare.

Diferente intre filamente din Policarbonat PC si alte tipuri de filamente 3D

Filamentele pot fi foarte diferite. În funcție de obiectele care se doresc a fi obținute – alegerea trebuie făcută cu multă atenție. Cele din policarbonat PC au marele avantaj de a rezista foarte bine la exercitarea unei forțe puternice asupra lor.

Filamente Policarbonat PC vs. PLA

  • PLA este mai ușor de folosit – recomandat începătorilor.

  • Temperatura de topire a filamentului Policarbonat PC este mult mai ridicată.

  • PLA este biodegradabil.


Vezi mai multe despre filamentele PLA aici

Filamente Policarbonat PC vs. ABS

  • ABS-ul este unul dintre cele mai ieftine materiale.

  • Spre deosebire de filamentul policarbonat, cele ABS scot în timpul procesului vapori chimici.

  • Filamentele de policarbonat PC au o temperatură de topire de 250 - 300°C, pe când cele ABS pot fi topite la 210 – 250°C.

Vezi mai multe detalii despre filamentele ABS aici.

Filamente Policarbonat PC vs. filamente din Nylon

Aceste tipuri de filamente au proprietăți foarte asemănătoare, ambele prezentând o rezistență deosebită la impactul fizic. De asemenea, atât filamentele policarbonat PC, cât și filamentele din Nylon rezistă la temperaturi ridicate.

Vezi mai multe detalii despre filamentele din Nylon aici.

Filamente Policarbonat PC vs. ASA

  • Filamentul din policarbonat PC se poate îngălbeni – filamentul ASA nu poate fi influențat de condițiile exterioare pentru a căpăta această nuanță.

  • Filamentul ASA degajă fum în momentul printării.

  • Filamentul ASA consumă mai multă energie decât filamentul policarbonat PC.

Vezi mai multe detalii despre filamentele ASA aici.

Filamente  Policarbonat PC vs. PET si PET-G

  • Filamentele PET sunt printre cele mai rezistente materiale, având posibilitatea de a susține greutăți mari.

  • Filamentele PET nu recționează cu apa sau cu alte alimente, fapt pentru care este cel mai folosit material pentru depozitarea materialelor.

  • Ambele pot avea culori diverse.

Vezi mai multe detalii despre filamentele PET și PET-G aici.

 

Intrebari frecvente despre filamentul 3D din  Policarbonat PC

Filamentele din  Policarbonat PC sunt biodegradabile?

Aceste filamente nu sunt biodegradabile, însă pot fi reciclate.

Filamentele din  Policarbonat PC sunt toxice?

În urma mai multor studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că filamentele din policarbonat PC nu sunt toxice – așadar pot fi folosite chiar și la realizarea recipientelor de depozitare a alimentelor.

Cum se depoziteaza filamentele din  Policarbonat PC?

Din cauza caracterului higroscopic, filamentele din Policarbonat PC trebuie depozitate în spații uscate, de preferat închise ermetic.

In ce consta post-procesarea obiectelor printate 3D cu filamente  Policarbonat PC

În post-procesarea obiectelor printate 3D cu ajutorul acestor tipuri de filamente – suprafața lor poate fi netezită, pentru un rezultat optim.

 

 

Postat în News De:
Ioan Batrana
Comentarii

Trebuie să fii logat pentru a plasa comentarii.

click aici pentru a te loga

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii