Filamente PET pentru imprimanta 3D

Filamente PET pentru imprimanta 3D

11.02.2021 18:04

Tereftalatul de polietilenă (PET) este un material termoplastic folosit în procesul de imprimare 3D și nu numai. Materialele termoplastice devin lichide atunci când ajung în punctul de topire (aproximativ 260 de grade), iar unul dintre avantajele majore ale acestui material este că poate fi încălzit până în punctul de topire, răcit, iar mai apoi încălzit din nou, fără să se degradeze considerabil. PET-ul este unul dintre cele mai folosite materiale în majoritatea industriilor - de la cea alimentară și până la industria textilă - , fiind un material accesbil și versatil, ajungând astfel să existe peste tot în jurul nostru. 

Filamente din shopul nostru

Ce sunt filamentele PET

Filamentele PET sunt făcute dintr-un material care combină cele mai bune atribute ale filamentelor ABS și PLA. Acest tip de filament reușește să exceleze în procesul imprimării 3D, fiind ușor de manevrat, având aderență bună și o rezoluție înaltă. Ele sunt preferate pentru realizarea recipientelor sau ambalajelor alimentare, fiind unul dintre materialele food-safe.

Proprietatile filamentelor 3D PET 

Filamentele PET sunt populare pentru imprimarea 3D datorită proprietăților pe care le au:

 • rezistența chimică: filamentele PET nu reacționează cu apa sau cu alte alimente, de aceea e acceptat pentru a fi folosit în depozitarea mâncării;
 • rezistența la greutate: filamentele PET sunt printre cele mai rezistente din punct de vedere al greutății pe care o pot susține;
 • rezistență la rupere: unul dintre cele mai rezistente filamente 3D la rupere, filamentul PET va rezista în timp ruperii, zgârieturilor sau ciobiturilor;
 • culoarea: filamentele 3D PET sunt transparente.

Tipuri de filamente PET

Tereftalatul de polietilenă este ramificat în mai multe categorii, în funcție de proprietățile și utilitatea sa. Astfel, putem vorbi de PET simplu, PET-G sau PET-CF.

PET 

Tereftalatul de polietilenă în stare simplă este un material termoplastic disponibil într-o varietate de culori și transparențe, care ajută foarte mult la o imprimare 3D facilă. E un material puternic și flexibil, apreciat pentru imprimarea 3D și pentru că e cel mai puțin mirositor (față de ABS și PLA). El e folosit mai ales pentru ambalarea produselor alimentarea, datorită atât proprietăților sale chimice, cât și prețului redus. 

PET-G

Filamentele PET-G vin cu aceleași proprietăți ca ale filamentelor PET normale, însă aduc și câteva modificări; litera „G” din denumire vine de la glicol-modificat, elementul care face filamentele PET-G mai rezistente și totuși mai ușor de utilizat decât varianta precedentă. Alt lucru pe care filamentele PET-G îl aduce în plus față de PET este faptul că glicolul adăugat ajută la întărirea materialului, făcându-l mult mai puțin fragil decât PET. PET-G reușește să combine rezistența filamentelor ABS și fiabilitatea PLA. 

 PET-CF

Filamentele PET-CF au aceleași proprietăți ca variantele prezentate mai sus, dar aduce câteva îmbunătățiri. „CF”-ul din denumire vine de la carbon fibre, astfel că avem un filament obținut din tereftalatul de polietilenă cu fibră de carbon. Ce aduc în plus filamentele PET-CF este o extra-rezistență, care vine totuși cu o greutate chiar mai redusă. Asta face filamentele PET-CF cele mai potrivite pentru aplicații în care rezistența și greutatea sunt importante în egală măsură, cum ar fi pentru realizarea dronelor. 

Care sunt avantajele filamentelor PET 

Filamentele PET sunt printre cele mai utilizate în imprimarea 3D, iar avantajele lor sunt numeroase:

 • Ușor de printat;

 • Gamă variată de culori și transparențe disponibile;

 • Un material atât rezistent, cât și ușor;

 • Rezistență chimică ridicată;

 • Un material durabil și flexibil;

 • Finish-ul suprafeței este lucios;

 • Densitate ridicată; 

 • Nu are niciun miros neplăcut în timpul printării;

 • Nu absoarbe apa;

 • Poate fi sterilizat ușor.

Care sunt dezavantajele filamentelor PET

Există și câteva dezavantaje în ceea ce privește printarea cu filamente PET: 

 • Posibilitățile de bridging sunt limitate;

 • Pot apărea fire subțiri pe suprafața printului;

 • Culoarea poate fi afectată de razele UV;

 • Poate fi dificil de printat;

 • Prețul nu este cel mai mic.

In ce industrii recomandam utilizarea filamentelor 3D PET?

Filamentele 3D PET pot fi utilizate cu succes pentru imprimarea tridimensională din mai multe industrii. Iată în care domenii de activitate excelează filamentele 3D PET: 

In industria alimentara

Filamentele PET sunt non-toxice, ceea ce le face food-safe; e totodată unul dintre cele mai populare materiale utilizate în industria alimentară, pentru că e un material care poate fi sterilizat, așa că igienizarea nu va fi o problemă. Ajută la protejarea mâncării/băuturilor și pentru că este rezistent la impact, puternic și flexibil. Este soluția ideală pentru ambalarea mâncării îndeosebi pentru că nu reacționează la alimente și apă. Putem confirma faptul că PET e cel mai folosit material în industrie confruntând varietatea de produse disponibile la raft ambalate astfel.

In industria de textile

Filamentele PET sunt extrem de utilizate și în industria de textile, deși s-ar putea să nu știi asta; dacă ai auzit de poliester, atunci cu siguranță știi la ce ne referim. În industria textilă, poliesterul (care da, este un plastic), transformă țesăturile în ceva foarte rezistent la rupere, și totuși flexibil - de aceea este un material îndrăgit în această industrie. Mai mult de atât, poate fi combinat cu alte materiale, cum ar fi bumbacul; poliesterul se șifonează destul de repede (dar în combinație cu alte materiale acest aspect e diminuat), iar țesătura este rezistentă la rupere.

In medicina 

Industria medicală are un aliat de încredere în filamentele PET, întocmai datorită proprietăților chimice ale acestui material. Rezistența sa și durabilitatea în timp îl fac materialul perfect pentru ustensile, echipament medical și proteze. Un alt bonus pe care îl au filamentele PET în industria medicală e faptul că pot fi sterilizate, ceea ce le face și mai potrivite. 

 In arhitectura

Gama variată de culori, flexibilitatea, rezistența în timp fac din PET un material utilizat și în arhitectură. Filamentele PET pot fi utilizate la construirea chioșcurilor, serelor și solarele sunt câteva dintre proiectele în care poate fi folosit tereftalatul de polietilenă.

 In industria auto

Datorită rezistenței sale, dar și faptul că PET-ul are un cost mai redus în detrimetrul rășinii pure, el este folosit și în industria auto. Cea mai comună utilitate a sa pentru automobile? PET-ul este folosit pentru realizarea tapițeriilor auto. Și alte piese auto sunt realizate din PET, datorită rezistenței sale la umiditate, la rupere, dar și pentru faptul că este ușor de reciclat.

Cu ce imprimante 3D sunt compatibile filamentele PET?

Pentru ca printul final să fie pe măsura așteptărilor, e ideal ca filamentele PET să fie folosite cu o imprimantă care să aibă pat încălzit. Deși nu e o necesitate, un pat încălzit îți va garanta că printul tău nu se va deforma pe scară largă. Ca să găsești practica ce ți se potrivește, poți porni cu o temperatură de 80 de grade, pentru a vedea dacă primul strat reușește să se lipească de pat.  

Diferente intre filamente PET si alte tipuri de filamente 3D

Filamente 3D PET vs. PLA

Acidul polilactic - PLA - este tot un material termoplastic, fiind considerat mai degrabă plastic de poliester, fiind totodată cel mai cunoscut material pentru imprimarea 3D. PLA este un material biodegradabil, iar ce are în plus față de PET/PET-G este faptul că e mai ușor de manipulat. Cu toate că PET este mai durabil și rezistent, este și mai ușor de zgâriat decât PLA. 

Filamente 3D PET vs. ASA

Acrilonitrilul acrilic - ASA - e un material de imprimare 3D care a câștigat teren în ultimii ani, iar în termeni de comparație cu PET câștigă teren deoarece are rezistență la razele UV și este ușor de manevrat în post-procesare. Cu toate acestea, ASA e un material care miroase neplăcut în timpul printării și face procesul imprimării unul mai dificil decât în cazul PET. 

Filamente 3D PET vs. ABS 

Acrilonitril Butadienă Styrene - ABS - e printre cele mai populare filamente de imprimare 3D, fiind ieftin și flexibil; comparat cu PET, ABS este solubil în acetonă. În același timp, PET este sigur pentru alimente, iar ABS nu. 

Intrebari frecvente despre filamentul 3D PET

Filamentele PET sunt biodegradabile? 

Filamentele PET nu sunt biodegradabile. Dar ele sunt reciclate și chiar e indicat să facem asta, pentru a preveni intensificarea poluării din oceane.

Filamentul PET este toxic? 

Filamentul PET este atât de folosit în multe industrii (începând cu cea alimentară), întocmai pentru că nu este toxic, fiind sigur pentru alimente. De aceea atât de multe băuturi vin îmbuteliate în PET. 

Care este temperatura recomandata pentru a printa cu filamentele PET?

Setările pentru o printare optimă pot varia; de obicei, temperatura de imprimare va fi între 220 grade și 250 grade, iar patul de imprimare trebuie să fie încălzit între 50 și 75 de grade. 

In ce consta post-procesarea obiectelor printate 3D cu filamente PET?

Obiectele obținute din printarea 3D cu filamente PET/PET-G pot fi șlefuite cu ajutorul unui material abraziv (cu șmirghelul). Ele pot fi totodată vopsite și / sau lăcuite. Față de filamentele ABS, PET nu este sensibil la acetonă, ceea ce înseamnă că folosirea șmirghelului este obligatorie. Nu uita că pot exista diferențe de calitate și rezistență între diferite culori ale filamentelor PET, chiar dacă sunt diferențe mici; filamentele naturale sunt mai durabile, în timp ce cele colorate conțin pigmenți, care contribuie la scăderea (minoră) a calității rezultatului final.

Cum se depoziteaza filamentele PET? 

Filamentele PET trebuie depozitate într-un mediu uscat, ferit de lumină și umiditate; materialul este higroscopic, absorbind umezeala din aer, ceea ce va duce la o printare nereușită. Filamentele PET pot fi depozitate în locuri răcoroase, în pungi care permit sigilarea. 

Postat în News De:
Ioan Batrana
Comentarii

Trebuie să fii logat pentru a plasa comentarii.

click aici pentru a te loga

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii