Totul despre imprimantele 3D

Totul despre imprimantele 3D

14.10.2020 10:02

Ce este printarea 3D?

Când vorbim de printare 3D vorbim, de fapt, de o imprimantă atât de avansată că în loc să printeze imagini de jucării pe o coală de hârtie, poate printa jucăriile în sine. Aceste imprimante au revoluționat piața medicală, de exemplu. 

Imprimante din shopul nostru

În țările avansate precum ar fi USA, medicii lucrează deja la printarea 3D a organelor umane. Acest tip de printare nu mai are rolul de a bucura ochiul, ci poate chiar să salveze vieți omenești. Cine ar fi crezut că o astfel de invenție poate schimba cursul evoluției pentru totdeauna? Acum este posibil. 

Printarea 3D este un proces minuțios și în care e nevoie de timp pentru a fabrica strat cu strat produsul finit. Ce se întâmplă, de fapt, în procesul de imprimare 3D este că un produs digital este transformat într-un produs fizic tridimensionat prin adăugarea materialului strat cu strat. De aici vine și termenul de fabricare aditivată. În concluzie, printarea 3D este o metodă complet diferită de printare față de cea tradițională, iar prin aceasta se fabrică obiecte sau părți de obiecte. 

În prezent, imprimarea 3D a intrat tot mai mult în variate domenii ale industriei, dar și în casele noastre, iar specialiștii lucrează la crearea de imprimante 4D. Cea de-a patra dimensiune este timpul, iar obiectele imprimate 4D își vor modifica forma și proprietățile în timp. Materialele imprimate 3D se vor transforma în alte structuri în timpul fazei post-producție, ca un rezultat al acțiunii unor stimuli externi, de exemplu apa sau căldura. Astfel imprimantele 4D sunt o clasă “superioară” care poate transforma noile materiale într-o nouă formă, asemeni jucăriilor Transformer,  dar în acest moment se află în faza de experimentare. 

Acest tip de știință este inovator și promite să aducă o mulțime de progrese în variate domenii de activitate din România și nu numai cum ar fi: medicină, automatică și robotică, construcții, și altele. Cercetătorii ACES și-au îndreptat eforturile către domeniul medical unde au construit o supapă care acționează în funcție de temperatura apei din jurul său, iar profesorul Marc in het Panhuis a declarat că această supapă este un lucru remarcabil. 

 

Cand ai nevoie de o imprimanta 3D si cand este indicat sa apelez la servicii de 3D printing?

O imprimantă 3D este o investiție serioasă și îți recomandăm să analizezi cu atenție toate variantele care îți stau la dispoziție  adunând cât mai multe informații. Va trebui să te gândești foarte bine dacă ai nevoie de un astfel de echipament sofisticat, dar și costisitor, dar mai ales dacă valoarea acestuia se poate amortiza rapid pe parcursul dezvoltării business-ului tău. 

Când vine vorba de printarea 3D, trebuie să știi că nu vei avea nevoie de niciun echipament special. Orice formă ar avea produsul pe care dorești să-l creezi, poți să o faci prin intermediul unei imprimante 3D. Practic, marele avantaj al fabricării aditivate este că produsul finit - indiferent de forma acestuia - va fi fabricat direct pe platforma încorporată de imprimanta 3D prin metoda strat cu strat, ceea ce duce la un set unic de beneficii și limitări precum cele de mai jos. 

Cumpără o imprimantă 3D dacă:

Vei folosi un singur sau câteva materiale de printare 3D similare

Ai nevoie să printezi între 10 și 30 produse pe săptămână în mod regulat

Ești pregătit să investești resursele necesare pentru a instala, utiliza și face mentenanța imprimantei tale 3D

Este imperios necesar să ai părțile 3D printate peste noapte de fiecare dată

Vrei să înveți mai multe despre printarea 3D prin experimentare și deții consumabile

 

Apelează la servicii de printare 3D dacă:

Ai nevoie să accesezi simultan mai multe procese de printare 3D și materiale incluzând tehnologii industriale

Nevoile tale de printare 3D variază de la o săptămână la alta, de la câteva prototipuri la sute de produse finite

Ai nevoie de părți care au fost postprocesate și finisate folosind tehnici profesionale

Îți dorești să eliberezi programul inginerilor tăi pentru a se focusa mai mult pe dezvoltarea de noi produse

Vrei să testezi și să înveți mai întâi înainte de a te hotărî să faci o investiție substanțială. 

 

Adeseori businessurile mici externalizează nevoile lor de fabricare aditivată către un serviciu de printare 3D. Chiar dacă uneori costul echipamentului se încadrează în bugetul lor, timpul necesar operării și efectuării mentenanței unei imprimante 3D poate utiliza resurse de inginerie prețioase care pot fi folosite mai bine altundeva. 




Tipuri de imprimanta 3d

Pe piața imprimantelor 3D există 9 tipuri majore de imprimante luând în considerare aspecte precum costul imprimantei, calitatea printării, viteza printării, capacitatea imprimantei, practicitate, așteptările utilizatorului - imprimante care folosesc ca proces de imprimare:

  1. Stereolithography (SLA) - Stereolitigrafie

  2. Digital Light Processing (DLP) - Procesarea digitală a luminii

  3. Fused deposition Modeling (FDM) - Modelare de depunere topită

  4. Selective Laser Sintering (SLS) - Sinterizare laser selectivă

  5. Selective Laser Melting (SLM) - Topire laser selectivă

  6. Electronic Beam Melting (EBM) - Topire electronică a fasciculului

  7. Laminated Object Manufacturing (LOM) - Fabricare obiecte laminate

  8. Binder Jetting (BJ) - Jet de liant

  9. Material Jetting (MJ) - Jet de material

1. Stereolithography (SLA) - acest tip de imprimantă ajută cel mai mult în fabricarea de prototipuri. Cei care folosesc această tehnologie caută precizie și acuratețe. Acest tip de imprimare poate  procesa obiecte din fișiere de date 3D CAD în doar câteva ore și este extrem de popular pentru detaliile sale fine și acuratețe. Echipamentele care folosesc această tehnologie produc modele unice, tipare, prototipuri și părți de producție variate. Steriolitigrafia înseamnă convertirea foto polimerilor lichizi în obiecte 3D solide, un strat o dată. Plasticul este mai întâi încălzit pentru a deveni o formă semilichidă, apoi se întărește la contact. 

2. Digital Light Processing (DLP) - acest tip de imprimare este cel mai vechi și a fost dezvoltat de un bărbat pe nume Larry Hornbeck în 1987. Este similar cu SLA dat fiind faptul că lucrează tot cu fotopolimeri. Cea mai mare diferență între cele două tipuri de imprimare este sursa luminii. Dacă SLA utilizează lumină ultravioletă, DLP lucrează cu lampă de tip arc. De aici și vitezele uimitoare de printare. 

3. Fused deposition Modeling (FDM) - acest tip de imprimare a fost dezvoltat de Scott Crump și apoi implementat de către Stratasys Ltd în anii 1980. Utilizează materiale de plastic pentru a imprima obiecte 3D. Este deseori utilizat pentru fabricarea de prototipuri funcționale, modele de concept. 

4. Selective Laser Sintering (SLS) - inventatorul acestui tip de imprimare este un om de afaceri american, inventator și profesor pe nume Dr. Carl Deckard. Acesta a dezvoltat și patentat această tehnologie în anii 1980. Acest tip de imprimare folosește lasere CO2 de mare putere pentru a fuziona particulele. 

5. Selective Laser Melting (SLM) - acest tip de imprimare și-a făcut apariția pe piață în 1995 ca parte a proiectului german de cercetare de la Fraunhofer Institute ILT situat în cel mai vestic oraș al țării, Aachen. Similar cu SLA, SM folosește un laser de mare putere pentru a forma părți de obiecte 3D. În timpul imprimării laserul topește particulele și fuzionează pudra metalică într-o masă omogenă. O schemă simplă: material pudră + căldură + precizie + structură în straturi = obiect 3D perfect. 

6. Electronic Beam Melting (EBM) - acest tip de imprimare a fost fabricat de către o firmă suedeză numită Arcam AB în 1997. Tehnologia de imprimare 3D este similară celei SLM care folosește tehnica fuziunii patului de pudră. Diferența dintre cele două este sursa de putere. Dacă SLM folosea un laser de mare putere într-o cameră de gaz nobil, EMB folosește un puternic fascicul de electroni în vid.

7. Laminated Object Manufacturing (LOM) - acest tip de imprimare a fost dezvoltat de o companie californiană numită Helisys Inc. care și-a dorit în principiu să creeze un tip de imprimare 3D care să fie eficient și accesibil ca preț. LOM este un sistem rapid de fabricare a prototipurilor care fuzionează sau laminează straturi de plastic sau hârtie folosind atât presiune, cât și căldură. 

8. Binder Jetting (BJ) - acest tip de imprimare a fost dezvoltat de MIT (Massachusetts Institute of Technology) și este deseori numit în următoarele feluri: power bed printing, printare 3D Inkjet, drop-on-powder, Binder Jetting - BJ (acesta este cel mai popular titlu). Cele mai populare 4 materiale pe care le utilizează acest tip de imprimare sunt: ceramica, metalele, nisipul, plasticul. 

9. Material Jetting (MJ) - acest tip de imprimare este deseori numit “wax casting”. Spre deosebire de celelalte tipuri de imprimare, aici nu există un singur inventator. De fapt, de multe ori i s-a spus mai des “tehnică” decât “tip de imprimare”, iar bijutierii au folosit-o de secole. Acest tip de imprimare folosește bijuterii personalizate de înaltă calitate.

 

 





Cum iti alegi imprimanta 3d potrivita in functie de:

1. NIVEL DE PREGATIRE

În funcție de nivelul de pregătire vom avea utilizatori începători, medii și avansați. 

Care sunt cele mai bune imprimante 3d pentru începători?

Începătorii din industrie ar trebui să se orienteze spre imprimante simple și de încredere. Jemuel de la FABLabs a declarat că începătorii ar trebui să se focuseze pe producția obiectelor creative și că ar trebui să aleagă o “imprimantă de încredere cum ar fi Ultimaker sau Makerbot.”  

Eric Savant de la iMakr a adăugat: “o întrebare și mai importantă la care trebuie să răspundă utilizatorul aflat la început este dacă va printa 3D în scop personal sau profesional. Există două tipuri de abordări pe care un utilizator personal le poate adopta când începe să imprime 3D: să cumpere imediat cea mai bună imprimantă pe care și-o poate permite, eventual la reduceri sau să cumpere un echipament ieftin pentru a exersa imprimarea înainte de a lua o decizie mai informată și anume o imprimantă mai sofisticată mai târziu. Noi nu vedem mari diferențe între capacitățile echipamentelor sub $1000, deci dacă userul nu își permite să înceapă cu ceva mai scump, noi i-am recomanda opțiunea cu cel mai mic preț.” 

Imprimantele de tip FDM sunt cel mai accesibil tip de tehnologie, ceea ce le face ideale pentru începători. Jemuel de la FABLabs a menționat MakerGear M2, MakerBot Replicator 2X sau orice tehnologie similară.  

Care sunt cele mai bune imprimante 3d pentru profesionisti?

Înainte de a lua o decizie va trebui să îți pui următoarea întrebare: pentru ce fel de imprimări vei folosi imprimanta 3D? Această întrebare este cea mai importantă pentru a lua o decizie avizată. Cerințele tale de imprimare sunt cele care îți vor indica de ce fel de tehnologie ai nevoie. 

De exemplu, dacă ai nevoie de părți de metal, nu cumpăra o imprimantă FDM pentru că va fi o greșeală. Trebuie să te gândești la ce vrei să construiești și cum vrei să utilizezi imprimanta 3D. Dacă ai nevoie de o imprimantă 3D profesională vei avea nevoie de una care să producă obiecte în cantități mari. De aceea, vei avea nevoie de o imprimantă care îți poate oferi această facilitate. Astfel, va trebui să alegi între variatele procese ce pot fi realizate prin intermediul printării 3D. Aici vorbim de fabricarea de unelte, prototipuri, tipare 3D, matrițe, corpuri de iluminat și produse finite. Odată ce știi ce vrei să printezi și la ce vei folosi acel obiect, căutarea ta devine mai ușoară și simplă. Deci vei putea lua o decizie mai repede.

 

2. MEDIU

Top imprimante 3d profesionale:

  1. Formlabs

  2. Ultimaker

  3. Craftbot

Ce determină o imprimantă să ajungă cât mai sus în top? Aici vorbim de o serie de criterii cum ar fi calitatea imprimării, prețul unei imprimante, viteza de printare, diversitatea materialelor în care se printează, eficiență și rezistență în timp. Dacă prețul influențează în mod indirect decizia de achiziție, toate celelalte criterii sunt factori de influență direcți. 

Formlabs vine la pachet cu următoarele beneficii: o excelentă calitate a imprimării, suport pentru o gamă de materiale furnizate de Formlabs, acceptă mai multe imprimante și mai mulți useri. Dezavantajele sale sunt faptul că este costisitoare și utilizarea rășinilor de la terți poate încălca termenii garanției. Această imprimantă este de încredere deoarece laserul și componentele ce țin de optică vin amplasate într-un pachet sigilat. 

Ultimaker vine la pachet cu următoarele beneficii: calitate ridicată a imprimării, suport pentru o gamă de materiale, software excelent, dar dezavantajele sale sunt faptul că are un timp de imprimare îndelungat și prețul său este costisitor. Tocmai de aceea, această imprimantă este opțiunea ideală pentru profesioniștii din domeniul designului sau cei care sunt pasionați de printarea 3D. 

Craftbot este o imprimantă care produce un zgomot moderat, poate fi pusă pe pauză și poate restarta printarea după o cădere de curent electric, deține conectivitate WiFi către Craftapp și CraftWare/Printware, dar mai ales utilizatorul poate printa două obiecte identice în același timp. 

Top imprimante 3d industriale:

Imprimantele industriale sunt de obicei folosite pentru a imprima rapid și în număr mare piese de mari dimensiuni, unelte, obiecte care vor fi folosite în domeniul respectiv. Acestea trebuie să fie eficiente și să aibă o rezistență îndelungată pe lângă o calitate ridicată a imprimării. 

Craftbot este o imprimantă ideală pentru imprimări în scop industrial datorită faptului că deține o oglindă și setări pentru a printa două obiecte în același timp, nu face foarte mult zgomot, se oprește și reia activitatea după o cădere de curent electric. 

Builder este o imprimantă industrială preferată de utilizatori deoarece poate printa obiecte la o scală mare, la prețuri accesibile și este rezistentă în timp. Este ideală pentru printarea prototipurilor la scală mare, a matrițelor, corpurilor de iluminat sau chiar a pieselor funcționale.  

Top imprimante 3d pentru acasă:

Imprimantele 3D pentru acasă vin la cele mai accesibile prețuri, nu au o mare rezistență în timp, pot printa obiecte la scală mică relativ repede, calitatea este medie, iar instalarea este mai mult decât ușoară. Kitul este ușor de instalat chiar și pentru cei neexperimentați sau pentru o taxă în plus, echipamentul poate fi livrat deja instalat. Desigur, utilizatorul trebuie să aibă în vedere faptul că nicio imprimantă nu poate să întrunească toate condițiile și să acopere toate nevoile existente. 

Top imprimante 3d pentru cursuri & activitati educationale:

În ceea ce privește imprimantele ideale pentru cursuri și activități educaționale, cele mai potrivite sunt cele de tip:

  • click and print with ease: BIQU Thunder, TierTime’s Upbox, MakerGear M2;

  • plug-and-play 3D printing system: MP Voxel, Mini V2, MP Cadet;

Aceste imprimante vin echipate cu un filtru de carbon care te va proteja de orice substanță dăunătoare și fac parte din categoria celor mai ieftine imprimante. 

OBIECTE PRINTATE

Obiecte casnice - aici pot fi incluse atât obiectele care se găsesc într-o casă, cât și pe cele dintr-un birou. Aceste obiecte nu ar vor avea o rezistență mare în timp deoarece vor fi expuse unor cantități mari de lumină sau umezeală. 

Obiecte de exterior - aceste obiecte vor trebui să reziste acțiunii forțelor naturii. Aici încadrăm decorațiunile de gazon sau ghivecele de flori. 

Obiecte de artă - dacă nu știai, este extrem de facil să creezi artă atrăgătoare folosind un echipament de tip FDM și mai ales o imprimantă cu rășină. 

Unelte - vei putea printa unelte folosind un echipament de tip FDM. Totuși dacă dorești ceva profesional, vei avea nevoie de un echipament mai sofisticat. 

Produse profesionale - de cele mai multe ori utilizatorii profită de tehnologia de imprimare 3D pentru a fabrica componente originale de vânzare. 

MATERIALE

Există o serie de imprimante potrivite pentru un anumit tip de printare 3D.

De aceea, Ultimaker S5 este o imprimantă 3D FFF/FDM pentru calculatoare și a fost fabricată pentru inginerii care doresc să printeze fără să-și murdărească mâinile. Prețul ridicat este complet justificat deoarece este eficientă și suficient de intuitivă pentru a produce prototipuri funcționale rezistente. 

Formlabs Form 3 este o imprimantă de tip SLA cu eficiență ridicată care funcționează folosind mai multe tipuri de rășină. Astfel va fabrica prototipuri de rășină care simulează proprietățile materialelor inginerești sau ale rășinilor folosite în industrii cum ar fi domeniul dentar. 

Markforged Mark Two funcționează cu materiale de carbon sau carbon nailon. Piesele imprimate cu Mark Two pot fi armate cu fibre continue de carbon, kevlar sau fibră de sticlă obținând un raport rezistență/greutate comparabil cu metalele. Această imprimantă oferă utilizatorului calitatea de imprimare pe care o oferă un astfel de preț. 

REZOLUTIE

Imprimanta Ultimaker S5 vine la un preț care creează așteptări pe măsură în mod justificat. Aceasta este potrivită pentru orice utilizator care dorește o imprimantă eficientă și suficient de intuitivă pentru a produce prototipuri funcționale de calitate. Poate printa prototipuri la scară mare sau o producție de masă a unor obiecte mai mici. Drept materiale, această imprimantă va oferi o varietate mare de opțiuni predefinite potrivite pentru majoritatea aplicațiilor 3D, de la prototipare până la fabricarea pieselor funcționale. Imprimanta poate fi controlată folosind un touchscreen, un laptop sau un telefon prin intermediul software-ului Cura. De asemenea, imprimanta poate fi conectată la internet atât prin cablu, cât și wireless prin intermediul interfeței Ethernet. Astfel, mai mulți utilizatori pot folosi echipamentul în același timp și chiar crea o listă de printare fiind notificați când imprimarea a fost efectuată cu succes. 

Formlabs Form 3 este o imprimantă 3D profesională cu rășină, verificată și aprobată. Aceasta deține ca avantaje capacitatea de a imprima părți de obiecte la o calitate superioară și într-un interval de timp relativ scurt. Form 3 are un rezervor de film flexibil reproiectat care reduce forța de curățare în timpul etapei de separare când un strat este complet. Aceste forțe de curățare sunt principalul suspect atunci când vine vorba de defecțiuni de imprimare în sistemele SLA. De altfel, sunt motivul din spatele unor piese cu o suprafață mai netedă și detalii mai clare. 

Markforged Mark Two este o imprimantă care fabrică piese compozite. Are aplicații în cadrul operațiilor de fabricație pentru producerea de jiguri și dispozitive personalizate sau pentru producerea altor componente funcționale de rezistență îndelungată. Este un echipament conceput pentru o utilizare profesională de tip industrial. De asemenea, vine echipat cu un set de dual extruder utilizat pentru a imprima folosind două filamente diferite.   

SOFTWARE

Ultimaker S5 funcționează cu anumite programe cum ar fi software-ul numit Ultimaker Cura. Poate fi conectat la internet prin intermediul conexiunii WiFi, Ethernet-ului sau unui USB. Poate fi administrat de pe orice laptop sau telefon care deține software-ul open source Ultimaker Cura. 

Form 3 poate fi administrat printr-un touchscreen încorporat sau folosind un laptop care utilizează software-ul PreForm. De asemenea, poate fi conectat la internet printr-o conexiune WiFi sau Ethernet. Utilizatorii pot monitoriza operațiile de printare online și pot pune în așteptare comenzi de printare folosind dashboard-ul online. 

Mark Two vine echipat cu software-ul Markforged Eiger care este ușor de utilizat, utilizează stocarea în cloud oferind utilizatorilor șansa de a determina orientarea și poziționarea fibrelor continue strat cu strat, iar tipărirea poate fi programată online. 

VITEZA DE PRINTARE

În funcție de calitatea printării, unele imprimante pot printa mai repede sau mai încet. De exemplu, Ultimaker S5 are o viteză mare de printare datorită tehnologiei avansate de care dispune. De aceea, prețul la care poate fi achiziționată este unul ridicat. 

EOS Formiga P110 este o imprimantă de tip industrial care vine la un preț ridicat, folosește tehnologia de imprimare de tip SLS și are un ciclu de prelucrare relativ lung. Poate fi conectată la internet prin Ethernet sau USB. 

Totul despre componentele unei imprimante 

  • Layer Thickness / Z Resolution / Z Height - Grosimea stratului/ Rezoluția Z/ Înălțimea Z

  • Print Head (Extruder and Hotend) - Capul de printare (Extruder și Hotend)

  • Build Volume - Volumul de construire

  • PRINT BED - Suprafața de printare

  • MARIME

Care sunt cele mai importante lucruri de luat in calcul?

  • Partea mecanică - imprimantele se împart în două mari categorii: imprimante Carteziene și imprimante Delta 3D. Imprimantele Carteziene 3D sunt împărțite în alte două categorii: stilul Prusa (Cartezian XZ) și stilul Ultimaker (Cartezian XY). O imprimantă 3D Prusa are o suprafață de printare care se mișcă pe axele X și Z, în timp ce imprimanta Ultimaker realizează mișcarea pe axele X și Y.

  • Prețul - aici prețurile imprimantelor desktop variază de la sub $500 la peste $3000, calitatea printării variind în mod direct proporțional.

  • Asamblat sau DIY - ambele variante vin cu avantaje și dezavantaje. Produsul echipat este foarte ușor de setat și utilizat pentru prima oară, în timp ce celălalt cere timp și efort. Totuși imprimanta deja asamblată vine la un preț mai mare și nu îți dă posibilitatea de a vedea fiecare componentă în parte. 

  • Mod de închidere - imprimantele 3D desktop sunt închise sau neînchise. O imprimantă 3D închisă are o zonă de imprimare acoperită permițând astfel temperaturi mai stabile în timpul printărilor la temperaturi ridicate. O imprimantă neînchisă îi permite userului să facă modificări hardware. 

  • Material cadru - de obicei acestea este realizat din plastic sau metal. Metalul oferă mai multă rezistență în timp și stabilitate, deși plasticul este mai ușor și mai ieftin, dar mai ușor de casat. 

  • Calitate - pentru produse finite de înaltă calitate va trebui să ai o rezoluție de printare foarte bună și o viteză de printare rapidă. 

  • Volumul de construire - acesta se referă la valoarea maximă de imprimare a unei imprimante 3D. De obicei este specificat în inchi sau milimetri. 

  • Volumul echipamentului - aici ne referim la întregul volum al imprimantei, nu doar la suprafața de printare. Utilizatorii pot alege o imprimantă de dimensiuni mici dacă vor să o mute din loc deseori, iar dacă vor să fabrice un volum mare pot apela la o imprimantă de aceleași dimensiuni. 

  • Fișiere STL - acesta este fișierul pe care îl vei folosi pentru a imprima modelul 3D într-un obiect fizic. 

  • Mărimea filamentului - imprimantele 3D pentru consumatori folosesc fie filamente de 1,75 milimetri, fie filamente de 3 milimetri. 

  • Cap de imprimare - fără această componentă, imprimanta ar putea topi filamentul fără să mai poată fabrica un obiect solid. 

  • Opțiuni de conexiune - acestea pot fi de tip USB și card SD, WiFi și Ethernet. 

  • Caracteristici - fiecare imprimantă vine cu un set specific de caracteristici, cum ar fi: auto bed leveling - nivelarea automată a suprafeței de imprimare, assisted bed leveling - nivelarea asistată a suprafeței de imprimare, senzor de filament, recuperarea pierderilor de energie, conectivitatea WiFi, cameră încorporată, interfață cu touchscreen;

  • Comunitate - în 2020 este important să ai acces la o comunitate unde poți cere ajutor și găsi sfaturi despre cum îți poți îmbunătăți imprimanta 3D. 

  • Suport post-vânzare - nicio imprimantă nu este veșnică, de aceea când o componentă se va strica este important să primești ajutor și îndrumare. 

  • Customer service - serviciile de customer service oferite de producătorul imprimantei sunt la fel de importante ca toate celelalte elemente menționate mai sus. Cel mai ușor mod prin care poți beneficia de acest serviciu fără să ajungi în magazin este să citești review-urile utilizatorilor de pe Amazon. 

  • Siguranță - în primul rând trebuie să ții cont de faptul că lucrezi cu plastic încălzit care poate cauza arsuri grave mai ales în cazul imprimantelor neînchise. Ai grijă la fumul degajat. De asemenea, plasticul fabricat poate aduna bacterii pe suprafața sa.



                            
Postat în News De:
Ioan Batrana
Comentarii

Trebuie să fii logat pentru a plasa comentarii.

click aici pentru a te loga

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii