Filamente 3D

Filamente 3D

29.12.2020 19:26

Filament imprimanta 3D 

Un filament 3D este unul dintre cele mai importante elemente ale printării 3D, datorită căruia putem printa o multitudine de obiecte, de la dispozitive medicale la dispozitive electronice și nu numai. Sunt disponibile multe tipuri de astfel de filamente, cu proprietăți diverse, care necesită temperaturi diferite de topire. Ele pot fi alese atât în funcție de imprimanta 3D la care vor fi folosite și de ceea ce se dorește să rezulte în urma printării, bineînțeles.

Filamente din shopul nostru

Ce sunt filamentele pentru imprimanta 3D

Dacă ar fi să descriem într-un mod foarte simplu ce reprezintă un filament 3D, am putea spune că este cartușul unei imprimante 3D. Filamentul este trecut prin extruderul imprimantei și se topește la o anumită temperatură. Odată ce a fost topit, se poate începe procesul de printare 3D, iar în urma răcirii își păstrează noua formă.

Există puține limitări în folosirea de filamente 3D, motiv pentru care acest tip de printare a câștigat foarte mult teren în zona de prototipare și producție de piese customizate. 

De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi filamentele pentru printare 3D

De cele mai multe ori, atenția merge către achiziționarea unei imprimante 3D potrivită pentru nevoile unui anumite proiect și se acordă mai puțină atenție filamentelor 3D care urmează să fie folosite.

E de înțeles, pentru că investiția majoră este într-adevăr imprimanta 3D, însă materialele alese pot face diferența între succesul și eșecul unei printări 3D. Multitudinea de tipuri de filamente 3D poate transforma alegerea celor potrivite într-o adevărată provocare. Ce e important să luăm în considerare în alegerea filamentelor 3D ar fi în primul rând diametrul acestora.

Majoritatea au între 1.75 și 3 mm, iar motivul pentru care diametrul e relevant este faptul că fiecare imprimantă 3D funcționează doar cu filamente de o anumită dimensiune.

Cel de-al doilea aspect de luat în calcul este materialul din care filamentele sunt făcute. Fiecare tip de filament este potrivit pentru un alt tip de obiect sau pentru alte specificații ale piesei care urmează să fie produsă.

În același timp, fiecare tip de material are anumite caracteristici de care ar fi bine să ținem cont atunci când alegem filamentele 3D. Unele dintre ele pot fi foarte abrazive și duc la înlocuirea frecventă a extruderului, de exemplu.

Tipuri de filamente 3D in functie de material

Există filamente flexibile, translucide, pentru suport, compozite și fiecare dintre ele sunt destinate unui alt tip de proiect.

Printre variantele poate mai puțin cunoscute sunt filamentele care strălucesc în întuneric, filamente din fibră de carbon sau filamentele magnetice care pot fi foarte utile în producția unor piese.

Toate tipurile de filamente 3D au atât avantaje cât și dezavantaje.

Filamente PLA

Filamentele PLA sunt printre cele mai cunoscute tipuri de filamente pentru că este ușor de găsit și ușor de folosit.

PLA înseamnă Acid Polilactic și reprezintă un tip de filament realizat din plastic obținut natural din amidon de porumb. 

E un material asemănător cu materialul din care se realizează pungi biodegradabile și prin urmare unul prietenos cu mediul, acesta fiind încă un motiv pentru care filamentele 3D din PLA sunt atât de populare.

Proprietatile filamentelor 3D PLA

Filamentele 3D din PLA au o serie de proprietăți pe care e ideal să le luăm în considerare:

  • Punctul de topire pentru PLA este între 180 și 200 de grade Celsius și poate să depindă de alte materiale adăugate pentru a-i oferi textură sau culoare.

  • Vaporii care se eliberează în timpul topirii PLA nu sunt toxici și nu au un miros puternic

  • Duritatea este ridicată, iar flexibilitatea e considerată a fi scăzută

  • Aderă cu ușurință la multe tipuri de materiale

  • Poate fi folosit și fără un pat încălzit ca bază, însă dacă se folosește totuși un pat, acesta trebuie să aibă între 40 și 50 de grade celsius.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D

Filamentele 3D PLA sunt foarte versatile și pot fi folosite pentru a printa o multitudine de obiecte. De cele mai multe ori, filamentele PLA sunt prima opțiune pentru imprimarea 3D și sunt folosite pentru toate obiectele care e necesar să fie printate, până în momentul în care se ajunge la un nivel suficient de avansat încât e nevoie de materiale cu alte proprietăți. Filamentele 3D PLA pot fi folosite pentru caserole de mâncare, ambalaje, implanturi sau pentru prototipuri medicale.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D PLA

Industrii precum cea auto, cea medicală, sau cea a mâncării folosesc filamente PLA fie pentru prototipare, fie pentru piese de schimb sau ambalaje.

Avantaje si dezavantaje

Datorită popularității filamentelor 3D PLA, e important de știut care sunt avantajele dar și dezavantajele acestora, pentru lua o decizie corectă:

  1. Avantaje PLA:

  • Este un material biodegradabil și asta reprezintă unul dintre principalele avantaje pe care le are comparativ cu alte tipuri de filamente 3D 

  • Este accesibil din punct de vedere preț, însă odată cu prețul și calitatea poate să difere

  • Nu degajă fum și miros puternic în momentul topirii și al printării 3D

  1. Dezavantaje PLA:

  • Nu este rezistent la temperaturi ridicate și se poate decolora sau deforma în urma expunerii la soare

  • Nu este foarte rezistent în timp, fiind un material biodegradabil

  • Nu rezistă la o utilizare îndelungată și riscă să se rupă sau să se spargă.

Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele PLA 

Filamentele 3D PLA pot fi folosite pentru printare 3D cu majoritatea imprimantelor disponibile pe piață, datorită versatilității sale și a faptului că e unul dintre cele mai comune tipuri de filament.

Cumpara acum!

 

 

Filamente ABS

ABS (acrilonitril - butadien – stiren) este un material dur pe bază de ulei, foarte cunoscut și utilizat de mult timp în industria printării 3D. Este unul dintre primele plastice folosite în procesul de imprimare 3D și are un cost redus care vine la pachet cu o durabilitate ridicată. Piesele de Lego sunt cele mai populare piese pentru care este folosit ABS-ul, urmate cel mai probabil de căștile de protecție pentru bicicletă.

Proprietatile filamentelor 3D ABS

Cele mai importante proprietăți ale filamentelor 3D ABS sunt:

  • Se topesc la temperaturi de peste 220 de grade celsius și sunt greu de rupt, însă pot fi modelate cu ușurință.
  • Sunt rezistente la chimicale și apă.
  • În timpul topirii eliberează vapori cu un miros neplăcut și posibil și toxic - prin urmare o ventilație foarte bună e necesară.
  • Nu sunt recomandate pentru mobilă de exterior pentru că nu fac față razelor UV și în timp pot deveni casante.
  • Deși nu este un material biodegradabil, ABS-ul este un material reciclabil.
  • Necesită un pat cu o temperatură de aproximativ 110 grade celsius.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D

Fiind un tip de filament atât de popular, filamentul 3D ABS este folosit pentru o gamă foarte largă de produse, de la țevi, la instrumente muzicale, taste, jucării, televizoare cu ecran plat sau chiar pentru monitoare.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D ABS

Tot datorită popularității dar și a altor caracteristici, filamentele 3D ABS se regăsesc printre materialele folosite într-o multitudine de industrii. Sunt folosite în industria auto pentru că e un material ușor și facil de folosit, în producerea țevilor și fitingurilor sunt de ajutor datorită durabilității și a punctului ridicat de topire. 

Filamentele 3D ABS mai sunt folosite și în producția de aspiratoare pentru că sunt rezistentă la o folosire îndelungată. Din același motiv tot ABS-ul este ales pentru tastaturi.

Avantaje si dezavantaje

Folosirea de filamente 3D din ABS are o serie de avantaje:

  • Este un material ușor de procesat - poate fi lipit cu ușurință, tratat cu acetonă și poate fi chiar pictat.

  • Este un material dur care nu se rupe cu ușurință - nu se zgârie și e rezistent la căldură și chimicale ușoare. 

  • Rezultatele pot fi foarte bune - atât timp cât setările imprimantei sunt corecte, rezultatul printării 3D cu filamente din ABS este unul de-a dreptul convingător.


Există, bineînțeles, și o serie de dezavantaje atunci când alegem filamente din ABS:

  • Miros puternic - spre deosebire de PLA, ABS-ul degajă un miros deranjant și este recomandată o ventilație foarte bună a spațiului.

  • Necesită atenție sporită la răcire - în procesul de răcire e important ca temperatura să scadă treptat pentru a evita apariția crăpăturilor în urma unei răciri bruște.

  • Se poate curba în timp - anumite produse din ABS se pot curba în timp, de cele mai multe ori dacă suprafața acestora este una mare.

Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele ABS

Filamentele 3D din ABS pot fi folosite cu ușurință pentru majoritatea imprimantelor de tip FDM, atât pentru cele de uz personal cât și pentru imprimante de uz industrial.

 

Cumpara acum!

Filamente ASA 

ASA este un material termoplastic folosit pentru printare 3D care a apărut ca o alternativă la ABS care poate face față cu succes razelor UV. Filamentele 3D ASA au și ele mare parte dintre beneficiile fliamentelor ABS, dar ceva mai puține dezavantaje.

Proprietatile filamentelor 3D ASA 

ASA mai este denumit și plastic ingineresc (engineering plastic), datorită felului în care își menține proprietățile după o expunere îndelungată la soare, frig, ploaie, vânt și chiar apă sărată.

Alte proprietăți ale filamentelor 3D ASA:

  • Piesele create din ASA au rezistență mai mare decât cele din ABS

  • Se topesc la temperaturi între 230 și 250 de grade Celsius, pe care unele imprimante 3D nu le pot atinge

  • Necesită un pat de printare 3D încălzit la aproximativ 110 grade celsius

  • Răcirea e recomandat să fie făcută treptat din cauza tendinței ASA de a se strâmba dacă se răcește brusc.

 

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D 

Încă de la crearea ASA, acest material a fost destinat utilizării la exterior, deoarece ABS-ul nu era suficient de rezistent pentru asta. Având în vedere acest aspect, cu ajutorul filamentelor 3D ASA se poate crea mobilă de exterior, pot fi construite semne luminoase pentru exterior, carcase pentru oglinzi laterale, bare de protecție sau jgheaburi.

 

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D ASA

Filamentele ASA sunt folosite în industria auto pentru piese exterioare, fiind un material accesibil din punct de vedere al prețului și foarte potrivit pentru prototipuri. Aceste filamente 3D sunt utilizate și pentru producerea uneltelor, datorită durității și rezistenței.

Avantaje si dezavantaje

Principalul avantaj al acestor filamente este cu siguranță rezistența ridicată la razele UV și la toate condițiile de vreme.

În plus, filamentele 3D ASA au și o serie de alte avantaje:

  • Sunt rezistente la chimicale și apă

  • Sunt antistatice

  • Rezistă foarte bine la impact puternic

  • Pot fi procesate ulterior cu acetonă.

Totodată filamentele ASA vin și cu dezavantaje:

  • În timpul topirii este emanat fum cu potențial de risc

  • Necesită o temperatură ridicată atât pentru extruder cât și pentru pat

  • Se consumă multă energie în timpul printării 3D.

 

Cumpara acum!

Filamente pentru imprimanta 3D flexibile

Filamentele 3D flexibile compuse din elastomeri termoplastici sunt de fel cunoscute  sub numele de TPE sau TPU și conțin atât plastic cât și cauciuc. Faptul că au o textură moale și cauciucată deschide noi orizonturi în ceea ce privește printarea 3D către obiecte complexe.

Proprietatile filamentelor 3D flexibile 

Cea mai evidentă și importantă proprietate a acestor filamente 3D este bineînțeles flexibilitatea, însă au și alte proprietăți relevante:

  • Combinația de plastic și cauciuc oferă în același timp și elasticitate, dar și versatilitate.

  • Temperatura de topire este foarte importantă, astfel încât printarea 3D să aibă rezultate bune - pentru filamentele TPE temperatura recomandată este de 220 de grade celsius, iar pentru TPU de 250 de grade celsius.

  • Pentru printarea 3D cu filamente flexibile nu este necesar un pat încălzit, dar în cazul în care unul este folosit, temperatura trebuie să fie de 40 - 60 de grade celsius.

  • Având în vedere că materialul devine foarte moale atunci când este topit, e important să fie răcit repede.

  • Produsele pentru care au fost folosite filamente 3D flexibile au  o rezistență sporită la temperaturi scăzute și crescute, dar și la impact pentru că absorb foarte bine șocurile.

  • La temperatura camerei, obiectele produse din filament flexibil pot fi întinse la o lungime de două ori mai mare decât cea inițială, iar ulterior își revin la forma inițială.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D  

Cu ajutorul filamentelor flexibile pot fi printate o mulțime de produse pe care le folosim zi de zi: huse pentru telefon, branțuri pentru încălțăminte, curele, arcuri, mingi de golf, echipamente de schi și multe altele.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentelor 3D flexibile

Pentru că filamentele 3D flexibile aduc prin caracteristicile lor o serie considerabilă de avantaje, ele sunt folosite în mai multe industrii precum cea auto pentru diferite tipuri de sigilii, sunt potrivite pentru fire și cabluri sau fibră optică, pot fi folosite pentru căni sau tacâmuri destinate copiilor deoarece nu conțin chimicale care să prezinte riscuri și, nu în ultimul rând, filamentele 3D flexibile sunt folosite în industria medicală.

Avantaje si dezavantaje 

Pe lângă cele deja enumerate, folosirea filamentelor 3D flexibile mai aduce și alte avantaje:

  • Are o aderență bună 

  • Nu necesită un pat încălzit

  • Are o durabilitate ridicată și rezistă la temperaturi scăzute.

Există însă și câteva dezavantaje ale folosirii acestor filamente:

  • Presupune de cele mai multe ori o setare mai complexă a imprimantei 3D pentru a o pregăti pentru acest gen de filament.

Cumpara acum!

Filamente 3D din PET

PET sau tereftalat de polietilenă, este un material foarte cunoscut, în special sub denumirea de poliester, dar și pentru denumirea pe care o dă sticlelor de plastic. A apărut ca material în 1940 și conform unor rapoarte, generează o cerere de circa 56 de milioane de tone anual, la nivel global. Fiind unul dintre cele mai răspândite materiale termoplastice, e folosit atât pentru îmbuteliere cât și pentru haine.

Proprietatile filamentelor 3D PET

Proprietățile pe care le are acest material explică popularitatea lui:

  • Nu degajă miros la printarea 3D.

  • Nu are reacții în contact cu apa sau alimente, ceea ce îl face potrivit pentru ambalaje..

  • Este incolor și transparent.

  • Se topește la temperaturi între 220 și 250 de grade celsius.

  • Necesită un pat încălzit la 50-70 de grade celsius.

  • Poate fi topit în repetate rânduri fără să sufere mari modificări.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D

Filamentele 3D Pet pot fi folosite pentru o multitudine de obiecte, de la ambalaje pentru mâncare, la cutii, sticle, vaze și altele.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D PET

Regăsim produse din PET în industria modei, unde fibra de poliester este introdusă în țesătură, astfel încât să reducă șifonarea sau să crească rezistența la rupere. În industria alimentară este des întâlnit pentru ambalarea diverselor tipuri de produse, fie ele solide sau lichide, având în vedere că este un material non-toxic.

Avantaje si dezavantaje

Filamentele 3D din PET au și ele o serie de avantaje care merită luate în calcul:

  • Materialul este unul rezistent, dar totodată flexibil și mai ales foarte ușor.

  • Prețul este redus și acest material se găsește fără efort.

  • Nu se sparge și nu se rupe cu ușurință.

  • Are o rată ridicată de succes în printarea de prototipuri 3D.

  • Este un material reciclabil.

Dezavantajele folosirii filamentelor 3D PET:

  • Nu este foarte ușor de folosit.

  • Necesită setări speciale pentru imprimantă.

  • Poate deveni lipicios și nu e potrivit pentru printarea de structuri de suport.

Cumpara acum!

Filamente pentru imprimanta 3D din Polipropilena PP

Considerat a fi al doilea cel mai des folosit plastic din lume, polipropilena e un material termoplastic pe care îl putem întâlni în compoziția jucăriilor, a echipamentelor medicale sau a uneltelor. Găsim cu ușurință obiecte din polipropilenă în fiecare casă, având în vedere că este un material foarte rezistent.

Proprietatile filamentelor 3D Polipropilena PP

Polipropilena are o serie de proprietăți interesante care îi asigură popularitatea:

  • Are o culoare translucidă.

  • Este rezistentă la chimicale și apă.

  • Poate fi folosită pentru a depozita mâncare și inclusiv la microunde.

  • E ideală pentru imprimare 3D atunci când e nevoie de un material ușor și durabil.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D

Recipientele din polipropilenă sunt folosite atât în sistemul medical, deoarece obiectele păstrate în astfel de recipiente nu se contaminează, cât și pentru uz casnic, având în vedere că nu prezintă niciun risc chimic și pot fi folosite și în cuptorul cu microunde.

Polipropilena e folosită și pentru bare de protecție datorită rezistenței foarte bune la zgârieturi sau lovituri.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D Polipropilena PP

Filamentele 3D din polipropilenă sunt folosite cu succes în industrii precum cea auto, cea medicală, dar și în industria de ambalare.

Avantaje si dezavantaje

Unul dintre principalele avantaje ale polipropilenei este, așa cum spuneam, rezistența. În plus, aduce și alte avantaje:

  • Este un material reciclabil și poate fi refolosit.

  • Are proprietăți mecanice bune.

  • Rezistă foarte bine la substanțe chimice, comparativ cu alte materiale.

  • Are o densitate foarte scăzut, motiv pentru care este un material foarte ușor.

  • Deși este un material ușor, poate suporta greutăți mari.

  • Are o temperatură scăzută de topire de doar 160 de grade celsius.

Care sunt totuși dezavantajele utilizării polipropilenei?

  • Este un material destul de dificil de folosit în procesul de printare 3D.

  • Se poate deforma puternic în timpul printării 3D din cauza structurii materialului.

  • Necesită un strat suplimentar pentru adeziune, fie tot din polipropilenă sau din bandă dublu adezivă.

Cumpara acum!

 

Filamente 3D din Nylon

Nylonul, sau poliamida, este un material popular când vine vorba de printare 3D, datorită durității și flexibilității sale. Se poate combina cu ușurință  cu alte materiale plastice pentru a obține un compus cu diferite proprietăți. Primul obiect printat 3D cu filament de nylon a fost o periuță de dinți și în scurt timp utilizarea lui s-a răspândit și către alte industrii.

Proprietatile filamentelor 3D din Nylon 

Nylonul vine și el cu o serie de proprietăți care îl transformă în alegerea potrivită pentru diferite industrii și obiecte:

  • Este un material dur și durabil, cu o oarecare flexibilitate.

  • Absoarbe umezeala, motiv pentru care poate fi vopsit cu ușurință după printarea 3D, dar totodată umezeala din aer poate ajunge să îi afecteze performanța.

  • Este un material foarte versatil.

  • Are o putere de tracțiune foarte mare.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D

Filamentele 3D din nylon pot fi folosite pentru proteze, curele, mânere, carcase și piese mecanice.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D din Nylon

O mulțime de industrii pot beneficia de avantajele printării 3D cu filamente din nylon, precum cea a textilelor, a modei, a electronicelor, industria auto și chiar în cea a sportului.

Avantaje si dezavantaje

Într-un mod interesant, nylonul are o caracteristică ce poate fi considerată în același timp și un avantaj, dar și un dezavantaj.

Avantajele folosirii filamentelor 3D din nylon:

  • Rezistență mare la impact - atunci când piesele sunt lovite frecvent sau scăpate.

  • Are o rezistență mare și la abraziune - acest lucru înseamnă că pot fi folosite la printarea pieselor care urmează să fie în mișcare.

  • Flexibilitate - atunci când printarea 3D este efectuată în straturi subțiri, nylonul este și flexibil.

  • Este un material higroscopic - avantajul este că se poate efectua post procesare folosind diferite tipuri de vopsea.

Printre dezavantaje se numără: 

  • Nylonul este predispus la deformare.

  • Este un material higroscopic - acesta este totodată un dezavantaj pentru că absorbția de umezeală poate duce la o calitate slabă a produsului printat.

  • Necesită uscare în prealabil - pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea din cauza absorbției de umezeală, este recomandat ca nylonul să fie uscat înainte de începerea procesului de printare 3D.

Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele 3D din Nylon

Filamentele 3D din nylon sunt recomandate pentru imprimante care folosesc tehnologii precum FDM, SLS și MJF. 

Cumpara acum!

Filamente pentru printare 3D din lemn

Filamentele 3D din lemn sunt de fapt un compus ce conține particule fine din lemn combinate cu un polimer și PLA, unde lemnul are o proporție de doar 30%. E o variantă foarte bună pentru printarea 3D și vine în diferite culori, iar rezultatul este unul foarte asemănător cu lemnul, inclusiv mirosul sau textura părând reale.

Proprietatile filamentelor 3D din lemn 

O bună cunoaștere a proprietăților pe care le au filamentele 3D este importantă, pentru a le folosi corect și eficient:

  • Temperatura la care aceste filamente se topesc este între 175 și 220 grade celsius.

  • O temperatură mai ridicată poate duce la un aspect de lemn ars.

  • În cazul folosirii unui pat încălzit e recomandată o temperatură de 50-70 de grade celsius.

  • Materialul nu este fragil și extruderul poate fi alimentat cu ușurință.

  • Datorită proprietăților foarte asemănătoare cu ale lemnului, poate fi vopsit sau lăcuit.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D

Filamentele 3D din lemn sunt foarte des folosite pentru obiecte decorative, fie ele pentru casă sau bijuterii, pentru obiecte de mobilier, machete sau jucării. 

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D din lemn

Având în vedere asemănarea foarte mare între obiectele din lemn și cele printate 3D cu filament din lemn, astfel de filamente pot fi folosite cu succes în industria de mobilier și decorațiuni, în cea de bijuterii, în arhitectură și multe altele.

Avantaje si dezavantaje 

Un avantaj major al utilizării filamentelor 3D din lemn sunt opțiunile de post procesare pe care nu le întâlnim la toate celelalte tipuri de filamente. În plus:

  • Permit o doză mai mare de creativitate, tot în comparație cu alte filamente.

  • Se poate lucra destul de ușor cu aceste filamente 3D pentru că nu au tendința de a se micșora sau deforma.

  • Pot fi folosite cu majoritatea imprimantelor care permit printarea 3D cu PLA.

  • Sunt mai puțin abrazive comparativ cu alte materiale.

  • Degajă un miros destul de plăcut în timpul topirii, însă având și un procent mare de PLA în compoziție, este necesară totuși o foarte bună aerisire.

  • Sunt biodegradabile.

Există și dezavantaje:

  • Folosirea îndelungată a filamentelor 3D din lemn poate duce la înfundarea duzei acesteia.

  • Produsele rezultate nu au flexibilitate și riscă să se spargă ușor.

  • Rezistența nu este asemănătoare cu cea a lemnului ci mult mai redusă.

Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele 3D din lemn

Filamentele 3D din lemn pot fi folosite cu majoritatea imprimantelor care permit printarea cu PLA.

Cumpara acum!

 

Filamente 3D din Copoliester 

Filamentele 3D din copoliester sau CPE sunt o variantă inovativă de filamente, folosite frecvent datorită durității lor, rezistenței la temperaturi ridicate și la impact. 

Proprietatile filamentelor 3D din Copoliester  

Principalele proprietăți ale filamentelor 3D din CPE sunt:

  • Necesită o temperatură ridicată de topire - între 255 și 275 de grade celsius.

  • Patul de încălzire trebuie să aibă aproximativ 80 de grade celsius.

  • CPE este un material foarte versatil și cu o duritate ridicată, care nu are tendința de a se îndoi.

  • Are o rezistență chimică foarte bună.

Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D 

Se recomandă folosirea filamentelor 3D din CPE pentru printarea obiectelor voluminoase și a componentelor mecanice, dar și a prototipurilor.

In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D din Copoliester CPE

Una dintre principalele industrii în care filamentele 3D din CPE pot fi folosite este cea a manufacturării, în special pentru prototipuri, dar nu numai.

Avantaje si dezavantaje

Avantaje ale folosirii CPE:

  • E un material cu rezistență chimică ridicată, ceea ce înseamnă că poate fi în contact cu diverse suprafețe.

  • Durabilitatea produselor din CPE este ridicată, la fel și stabilitatea lor.

  • Vine într-o varietate largă de culori.

Dezavantaje ale folosirii CPE:

  • Nu poate fi finisat cu acetonă.

Cumpara acum!

 

<h3> Filamente 3D din Policarbonat - PC </h3>

  • Descriere, pe scurt

 

Policarbonatul este alegerea ideală pentru medii dure, datorită rezistenței la căldură și impact și a durabilității sale.

 

Deși este de multe ori confundat cu plexiglasul, de exemplu, policarbonatul este totuși flexibil.

 

Există diferite tipuri de policarbonați care conțin aditivi și au temperaturi diferite de topire, prin urmare e importantă consultarea proprietăților fiecăruia.

 

<h4> Proprietatile filamentelor 3D Policarbonat - PC </h4> 

  • Adaugam proprietatile, cu bullets

 

Ca proprietăți generale, putem spune despre policarbonat că:

  • Este higroscopic - presupune o atenție ridicată acordată condițiilor de depozitare.

  • Necesită temperaturi ridicate pentru printarea 3D - 270 - 310 grade celsius.

  • Poate fi îndoit, fără a se rupe, motiv pentru care e potrivit pentru piese care necesită o minimă flexibilitate.

  • Se poate îndoi sau distorsiona.

 

<h4> Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D </h4> 

  • Detalii 

 

Datorită proprietăților sale, policarbonatul este foarte potrivit pentru carcase, piese care necesită o rezistență ridicată, atât la temperatură cât și la alți factori.

 

<h4> In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D din Policarbonat - PC</h4>

  • Detalii

 

Întâlnim des piese din policarbonat în industrii precum cea auto și alte industrii unde sunt create piese cu rezistență și duritate crescută precum componente electrice sau mecanice.

 

<h4> Avantaje si dezavantaje </h4>

  • Detalii (avantajele si dezavantajele vor fi trecute cu bullets)

 

În ceea ce privește avantajele folosirii filamentelor 3D din policarbonat, cel mai mare dintre acestea o reprezintă rezistența la:

  • Căldură

  • Impact fizic.

 

Dezavantaje:

  • Absoarbe cu ușurință umiditatea și îi poate afecta proprietățile.

  • Necesită o temperatură foarte ridicată de topire.

 

<h4> Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele din Policarbonat - PC </h4>

  • Aici avem nevoie de info de la client

 

  • Trimitem cu un buton si cu CTA de tipul "Cumpara acum!" catre: https://www.printam3d.ro/consumabile3d/filamente3d?material_filamente=355

 

<h3> Filamente pentru imprimanta 3D din metal </h3>

  • Descriere, pe scurt

 

Filamentele 3D din metal  conțin pudră metalică din cupru, bronz, fier sau oțel inoxidabil și nu sunt formate doar din metal, iar procentul de pudră din fiecare compus variază.

 

Din cauza acestei pudre metalice, aceste filamente 3D au o greutate mai mare și tind să fie mult mai abrazive, ceea ce duce la o uzură mai rapidă a duzelor imprimantei 3D.

 

Există și filamente care au doar o culoare metalică, fără să conțină o astfel de pudră, prin urmare nu au aceleași proprietăți ca filamentele 3D metalice.

 

<h4> Proprietatile filamentelor 3D din metal </h4> 

  • Adaugam proprietatile, cu bullets

 

Ce proprietăți au filamentele 3D din metal?

  • Necesită o temperatură între 190 și 220 de grade celsius, în funcție de specificațiile fiecărui tip de filament.

  • Nu necesită un pat încălzi, dar dacă este folosit unul, e recomandată o temperatură de 45 -60 de grade celsius. 

  • Permit o viteză mai mare de imprimare decât filamentele din plastic și o viteză mai mare de răcire.

 

<h4> Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D </h4> 

  • Detalii 

 

De la decorațiuni cu aspect metalic, la diferite piese folosite ca și componente în ansambluri mai mari, putem găsi obiecte printate 3D cu filamente metalice sub o multitudine de forme.

 

<h4> In ce industrii se recomanda utilizarea filamentului 3D din metal </h4>

  • Detalii

 

Filamentele 3D metalice sunt folosite cu succes în industria de manufactură și chiar și în cea medicală.

 

<h4> Avantaje si dezavantaje </h4>

  • Detalii (avantajele si dezavantajele vor fi trecute cu bullets)

 

Printre principalele avantaje ale folosirii filamentelor 3D metalice sunt:

  • Aspectul plăcut pe care îl are produsul finit.

  • Durabilitatea produselor - deși mai redusă decât cea a obiectelor printate din metal pur, ele sunt totuși rezistente și durabile.

  • Nu necesită o temperatură foarte mare de printare.

  • Nu sunt predispuse la micșorare sau distorsionare.

 

Ca dezavantaje, putem menționa:

  • Prețul acestor filamente este mai ridicat.

  • Deși rigide, produsele printate din astfel de filamente sunt și destul de fragile.

  • Filamentele sunt grele și casante și necesită o atenție sporită în timpul procesului de printare 3D.

 

<h4> Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele 3D din metal </h4>

  • Aici avem nevoie de info de la client

Imprimantele de tip FDM sunt potrivite pentru imprimarea 3D folosind filamente metalice însă este nevoie de duze potrivite care să reziste la un astfel de material abraziv.

 

  • Trimitem cu un buton si cu CTA de tipul "Cumpara acum!" catre: https://www.printam3d.ro/consumabile3d/filamente3d?material_filamente=354

 

<h3> Filamente de curatare pentru imprimanta 3D </h3>

  • Descriere, pe scurt

 

O duză înfundată poate duce la întârzieri și chiar la blocarea unui proces de imprimare 3D. 

 

Există o mulțime de metode tradiționale prin care utilizatorii de imprimante 3D încearcă să desfunde aceste duze, precum folosirea unui ac, însă există și o soluție profesională pentru asta: filamentele de curățare pentru imprimanta 3D.

 

<h4> Cum se folosesc filamentele 3D de curatare </h4>

  • Detalii, pe scurt

 

Aceste filamente au fost create special pentru curățarea duzelor și sunt vândute sub formă de bețe sau înfășurate.

 

Ele ajută la împingerea bucăților carbonizate sau blocate de plastic fără a afecta duza în sine și sunt foarte eficiente în curățarea imprimantelor 3D.

 

Filamentele de curățare sunt utile atunci când duza este înfundată parțial. Practic, se încălzește imprimanta 3D la temperatura la care se efectua printarea și fie manual, fie automat, folosești filamentul 3D pentru a încărca extruderul.

 

Rezultatul este eliminarea filamentului blocat și apoi eliminarea filamentului de curățare.

 

<h4> Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele 3D de curatare</h4>

  • Aici avem nevoie de info de la client

Acest tip de filamente de curățare sunt recomandate pentru imprimante 3D de tip FDM.

 

  • Trimitem cu un buton si cu CTA de tipul "Cumpara acum!" catre: https://www.printam3d.ro/consumabile3d/filamente3d?material_filamente=353

 

<h3> Filamente 3D solubile si suport </h3>

  • Descriere, pe scurt

 

Așa cum ne indică și numele, filamentele 3D solubile și suport produc piese care se dizolvă în apă.

 

Scopul lor este să reprezinte un suport pentru structuri din alte materiale care să poată fi eliminate cu ușurință la finalizarea imprimării. Astfel de structuri de suport sunt folosite pentru piese complexe care presupun mai multe stadii în procesul de design.

 

<h4> Cum se utilizeaza filamentele 3D solubile si suport</h4> 

  • Detalii 

Piesele care sunt printate pe o structură de suport necesită doar introducerea în apă pentru dizolvarea suportului. De cele mai multe ori ajută folosirea apei calde pentru o dizolvare mai rapidă - altfel ea poate dura până la 24 de ore.

 

E indicată folosirea unei cantități considerabile de apă astfel încât materialul să se dizolve complet.

 

Filamentele 3D solubile sunt folosite în general ca suport pentru PLA și este recomandată o imprimantă cu dublă expulzare, folosită la o temperatură de aproximativ 200 de grade celsius, însă nu mai mare de atât,, atunci când cele două tipuri de filamente sunt utilizate simultan.

 

<h4> Pentru ce imprimante sunt recomandate filamentele 3D solubile si suport</h4>

  • Aici avem nevoie de info de la client

 

Având în vedere că astfel de filamente 3D solubile și suport sunt deseori folosite în tandem cu cele PLA, sunt recomandate pentru aceleași tipuri de imprimante.

 

  • Trimitem cu un buton si cu CTA de tipul "Cumpara acum!" catre: https://www.printam3d.ro/consumabile3d/filamente3d?material_filamente=352





<h3> Filamente speciale </h3>

  • Descriere, pe scurt

 

Pe lângă filamentele clasice, există și o serie de filamente speciale dedicate printării 3D, cu diferite proprietăți aparte, fiind potrivite pentru proiecte inedite.

 

Unele dintre ele sunt recomandate pentru proiecte din zona decorațiunilor de interior, altele pentru zona industrială.

 

Fie că vorbim despre filamentele care imită metalul sau lemnul pe care le-am descris mai devreme sau de filamente 3D asemănătoare cu mătasea, cu sclipici, foarte ușoare, care își schimbă culoarea sau strălucesc în întuneric, cu o rezistență foarte ridicată la impact sau la căldură, filamente 3D care miros a bere sau a cafea, toate sunt o realitate în industria printării 3D. 

 

<h4> Proprietatile filamentelor 3D speciale </h4> 

  • Adaugam proprietatile, cu bullets

 

Majoritatea filamentelor speciale sunt derivate ale filamentelor 3D din PLA și au în mare aceleași proprietăți ca acestea. Există și filamente speciale care nu sunt derivate din filamentele 3D clasice, precum amphora.

 

Astfel, proprietățile câtorva dintre filamentele 3D speciale sunt:

  • PETG:
    - un material dur și durabil
    - nu emană mirosuri
    - necesită o temperatură între 220 și 245 de grade celsius
    - nu se distorsionează
    - nu e casant

  • PETT:
    - nu e colorat
    - e reciclabil
    - temperatură de topire: între 210 și 230 de grade celsius
    - nu absoarbe apă sau umiditate

  • HIPS:
    - biodegradabil
    - nu are efecte adverse asupra oamenilor sau animalelor
    - temperatură de topire este între 210 și 250 de grade celsius

  • Sandstone:
    - este o combinație de pudră de talc cu PLA și rezultă obiecte de culoarea și textura pietrelor
    - temperatură de topire între 165 și 210 grade celsius

  • Fier magnetic
    - conține pudră de fier
    - temperatură de topire între 195 și 220 de grade celsius
    - e durabil
    - necesită un pat încălzit

  • Filament conductiv:
    - conține particule de carbon conductiv
    - nu e foarte durabil sau flexibil
    - temperatură de topire între 215 și 230 de grade celsius

  • Fibră de carbon:
    - oferă rigiditate și aderență
    - temperatură de topire între 195 și 220 de grade celsius
    - nu necesită pat încălzit

  • Filament care strălucește în întuneric:
    - necesită încărcare sau expunere la lumină pentru a lumina
    - e biodegradabil
    - temperatură de topire de 215 grade celsius

  • Amphora:
    - un tip de filament creat special pentru imprimarea 3D
    - temperatură de topire între 220 și 250 de grade celsius
    - rezistă la impact

  • PVA:
    - un tip de plastic solubil în apă
    - e biodegradabil
    - temperatură de topire între 180 și 230 de grade celsius
    - e ușor de folosit în procesul de printare 3D

 

<h4> Ce obiecte pot fi printate cu acest tip de filament 3D </h4> 

  • Detalii

Fiecare dintre filamente 3D speciale este destinat anumitor tipuri de obiecte.

  • PETG: carcase de telefon, piese mecanice, caserole.

  • PETT: caserole, căni și diverse ustensile

  • HIPS: e folosit ca material secundar, de suport, pentru tăvi sau ambalaje.

  • Sandstone: piese pentru machete de  arhitectură 3D

  • Fier magnetic: magneți de frigider, senzori

  • Filament conductiv: senzori, LED, circuite

  • Fibră de carbon: părți mecanice, carcase de protecție.

  • Filament care strălucește în întuneric: jucării, întrerupătoare.

  • Amphora: piese mecanice.

  • PVA: slime, produse de igienă feminină, adeziv pentru hârtie.



<h4> In ce industrii se recomanda utilizarea filamentelor 3D speciale </h4>

  • Detalii

 

Tot mai multe industrii apelează la procesele de printare 3D, iar filamentele speciale se regăsesc și ele în multe dintre acestea, astfel:

  • PETG: ambalaje, manufactură.

  • PETT: ambalaje.

  • HIPS: ambalaje..

  • Sandstone: arhitectură

  • Fier magnetic: decorațiuni interioare.

  • Filament conductiv: electrică.

  • Fibră de carbon: manufactură.

  • Filament care strălucește în întuneric: artă, jucării.

  • Amphora: manufactură.

  • PVA: producția de jucări, produse de igienă.

 

<h4> Avantaje si dezavantaje </h4>

  • Detalii (avantajele si dezavantajele vor fi trecute cu bullets)

 

În alegerea tipului potrivit de filament 3D special e important de știut care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia:

  • PETG:
    - Avantaje: rezistență la impact, nu se micșorează, nu e fragil.
    - Dezavantaje: dificil de folosit, necesită temperaturi speciale.

  • PETT:
    - Avantaje: flexibilitate, preț accesibil, nu se degradează în apă și nu absoarbe apă
    - Dezavantaje: dificil de utilizat, necesită temperaturi speciale.

  • HIPS:
    - Avantaje: biodegradabil, nu se distorsionează
    - Dezavantaje: nu este aderent, necesită pat încălzit 

  • Sandstone:
    - Avantaje: aspect unicat, nu se distorsionează la răcire
    - Dezavantaje: puțin plexibil, nu poate intra în contact cu alimentele.

  • Fier magnetic
    - Avantaje: rezistent și durabil
    - Dezavantaje: preț ridicat, necesită setări speciale ale imprimantei 3D.

  • Filament conductiv:<s

Postat în News De:
Ioan Batrana
Comentarii

Trebuie să fii logat pentru a plasa comentarii.

click aici pentru a te loga

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii