Cum industria cinematografică utilizează tehnologia de printare 3D - 10 filme ce au utilizat printarea 3D

Cum industria cinematografică utilizează tehnologia de printare 3D - 10 filme ce au utilizat printarea 3D

18.02.2019 15:41

Cu totii vedem in filmele preferate caractere, obiecte, costume etc. complexe ce au ca rol amplificarea scenei, aducerea ei tot mai mult catre realitate dar si starnirea interesului publicului.

Te-ai intrebat vreodata cum studiourile de la Hollywood si studiourile creative fac recuzita pentru filme? Cum construiesc acele gadgeturi realiste si sabii cu mana? Care este cea mai tare tehnologie în jurul tau pentru a crea modele complexe și uimitoare rapid si foarte rentabil?

Raspunsul il avem chiar in fata noastra, tehnologia de printare 3D are un aport in continua crestere in dezvoltarea filmelor de Hollywood, asa ca in continuare ne-am gandit sa iti prezentam cateva dintre filmele care au utilizat cu success tehnologia de printare 3D.

Daca ai ajuns la noi pe site, probabil deja ai o idee despre ce implica printarea 3D. Insa, daca nu stii, o sa iti facem o scurta prezentare.

Un model 3D este creat in computer sau scanat dintr-un obiect din viata reala si apoi reprodus de o imprimanta 3D.

In ultimii ani imprimantele 3D au devenit din ce in ce mai inovative si diversificate, iar materialele si finisajele posibile au devenit tot mai variate, astfel incat pot fi create obiecte din ce in ce mai mari si mai elaborate.

Asa ca hai sa descoperim impreuna cateva proiecte de film realizate cu ajutorul tehnologiei de printare 3D, de care probabil ai auzit sau vazut deja, privind filmul, insa ce sta la baza realizării lor si cum au fost posibile?

1.      Ocean’s 8

Filmul Ocean’s 8 este poate cel mai reprezentativ pentru procesului se printare 3D, urmărește pași exacți pentru reproducerea colierului Cartier, scanarea acestuia iar mai apoi printarea 3D.

Unul dintre cele recente filme din linia de filme de la Hollywood Heist, ce a făcut recent debutul în Marea Britanie cu o imprimantă 3D într-un rol principal.

În prin plan, un MakerBot Replicator Z18 creează perfect un colier Cartier cu diamante care convinge pe Anne Hathaway (Daphne Kluger în film) că este adevărat.

Dacă nu ai văzut încă filmul, nu uita sa o faci, pana atunci ai mai jos un trailer!

2.      Black Panther

Cel mai recent film super-erou al lui Marvel, Black Panther, ce ne uimește prin complexitatea scenelor și prin conturarea personajelor cu ajutorul unei recuzite semnificative tradiției africane.

Costumele realizate de Ruth E. Carter a ocupat un loc central.

Pentru a-și aduce la viață costumele ce combinau modele tradiționale africane și elementele futuriste ale civilizației Wakanda, Carter a abordat-o pe Julia Koerner să colaboreze la costumele de ultimă generație pentru regina Ramonda. Julia Koerner este un designer interdisciplinar, cu experiență în arhitectură, design industrial și de modă și specializat în suporturi printate 3D.

Împreună au reușit să realizeze adevărate capodopere ce au la baza printarea 3D.

"Sunt inspirita de natura și de modelele și structurile sale. Procesele de creștere organică și de fabricație sintetică au un angajament incredibil de contrast, pe care îl găsesc atrăgător. Fabricarea de aditivi este cu siguranta singura tehnica de a scoate designurile pe care le dezvolt pe computer in forma lor organica, modelele si geometriile complicate provoaca adesea atat capacitatea de calcul a instrumentelor mele cat si companiile de productie cu care lucrez. Întotdeauna mă împing și văd ce nu s-a făcut încă și sunt dornica să creez ceva nou ", explică Julia Koerner. 

3.      Iron Man 2

Dacă ați văzut "Iron Man 2", ați văzut printarea 3D în acțiune la un nivel foarte înalt.

Când regizorii Jon Favreau și Paramount Pictures au făcut filmul in 2010, au trebuit să găsească cea mai bună modalitate de a reuni un costum fizic Iron Man pentru anumite scene din film care nu au putut fi generate de calculator.

Mai degrabă decât să construiască modele de mână, așa cum s-a practicat foarte mult timp la Hollywood, producătorii au apelat la printarea 3D, una dintre cele mai fierbinți tehnologii din jur.

Deși nu este o tehnică mult discutată în afara industriei, printarea 3D este din ce în ce mai mult adoptată ca o modalitate de a ajuta la realizarea mai eficientă și mai rapidă a filmelor decât oricând, potrivit Jason Lopes, inginer de sistem la Legacy Effects, un studio de efecte nominalizat la Oscar .

4.      Thor: Ragnarok

Hela, Zeita asgarda a mortii, posedă probabil cea mai frapantă piesă de costum din film.

O coafură ascuțită, care emană întuneric, studioul responsabil pentru crearea sa - Ironhead Studios - a arătat că piesa este tipărită 3D la DesignerCon din Pasadena, California.

"A fost o mare provocare pentru că este destul de mare", spune Fernandez în video.

"A trebuit să obținem greutatea corectă, să o echilibram pe capul ei și să o ținem în siguranță".

Piesa completă, atunci când este asamblată total, cântărește numai 1,8 kilograme, ceea ce este considerabil mai ușoară decât arată în film și chiar si în viața reală.

5.       Ghost in the Shell

Din dorința de a se specializa că un pictor de texturi și de asemenea dornici de modelarea 3D, materialele interesante și formele complicate ale gheișurilor uluitoare ale Weta Digital de la Ghost în the Shell au dovedit o provocare perfectă pentru Rafael. Pentru a le duplica cât mai mult posibil, el a făcut referire la conceptul de artă și videoclipurile Youtube ale capului gheisei actuale Weta construit. Pentru a le personaliza, el a adăugat tatuaje complicate în stil Yakuza.

Gheișele erau de fapt măști foarte detaliate, construite pentru a se potrivi peste fețele actorilor din viața reală. Weta a creat, de asemenea, mai multe versiuni animatronic ale capetelor și corpurilor geisha, cu unelte interioare de lucru și organe cibernetice funcționale.

Animatronica și măștile au fost realizate folosind o combinație de imprimante 3D, CNC și tehnici de modelare vechi. Fiecare mască individuală a fost chiar făcută pentru a se potrivi exact pe capul actorului care o purta folosind o scanare 3D a feței lor. Au inclus chiar și  guri de aer integrate ascunse în părul geisha și ochii pentru a permite aerului să intre.

Costumul "Thermoptic", purtată de Major, a fost realizat tot cu ajutorul printarii 3D, on urma unei scanări 3D detaliate a starului filmului, Scarlett Johansson.

Construcția provocatoare include între 300 și 400 de piese individuale, fiecare finisată și asamblată. Au fost utilizate mai multe tehnologii și materiale de printare 3D, incluzând componente din rasina clear și rasina neagra printate cu o imprimanta 3D stereolitografie (SLA). Plămânii au fost imprimați 3D în nailon utilizând un proces selectiv de sinterizare cu laser (SLS), iar îmbinările și armăturile au fost imprimate 3D în oțel pentru a adăuga stabilitate și durabilitate scheletului.

 

 6.          Mad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road apărut în 2015 a continuat cu succes seria filmelor Mad Max, de această dată avându-l că protagonist pe Tom Hardy.

În ciuda faptului că a fost lansat de mai multe decenii după ce Miller a încheiat prima trilogie Mad Max cu „Beyond Thunderdome”, Fury Road a demonstrat că regizorul ar putea încă face un film de acțiune că nimeni altcineva.

Fury Road a avut 10 nominalizări la Oscar, inclusiv unul pentru cel mai bun film dar și unul pentru cele mai bune costume.

 Costumele conturează perfect personajele și te transpun în aceea lume, în care doar lupta pentru supraviețuire este scopul fiecăruia.

 Unul dintre costumele de un mare impact din acest film este cel al lui Joe, conducătorul necontenit și de coșmar al Wasteland. El a cultivat foarte atent o imagine care îl portretizează că un zeu pentru poporul care depinde de el pentru supraviețuire și el folosește acest lucru pentru a se înconjura cu adepți devotați atât de disperați încât sunt practic lipsiți de putere împotriva lui. Masca respiratorie, decorată cu dinți, a lui Joe, care arată atât de înspăimântătoare încât face inuman, a fost concepută prin printare 3D cu laser (SLS), capabil de un nivel mai înalt de detaliere decât imprimantele 3D FDM sau SLA care ar putea fi realizate vreodată.

Prin utilizarea unei imprimante SLS 3D, piesele finale nu au semne de strivire vizibile și au nevoie de foarte puține lucrări post-procesare - totuși, lipsa defectelor modelului final se datorează, în mod evident, aptitudinilor excelente de modelare 3D și o mulțime de muncă grea.

7.       Star Wars

 Printarea 3D a jucat în mod clar un rol imens în producția Star Wars: Force Awakens, fiind folosita pentru a crea efecte speciale, costume, recuzită și chiar seturi. În acest moment, tehnologia 3D este doar unul dintre multele instrumente pe care Hollywood le folosește pentru a-și crea magia, iar în cazul Force Awakens a fost folosit pentru a recrea magia dintr-o epocă diferită a filmului. 

8.          Chappie   

      Filmul oferă o mulțime de scene de luptă robotizate, care sunt incredibil de detaliate. Cum au reușit să creeze astfel de roboți detaliați și să filmeze distrugerea acestor mașini? printare 3d! Așa că, în ciuda faptului că se discuta foarte putin despre aportul printari 3D în film, aceasta a jucat un rol incredibil de important în întregul film.          

Weta Workshop, o companie propusă în Miramar, Noua Zeelandă și renumită pentru lucrarea sa in trilogiile “Lord of the Rings” și “Hobbit”, a lucrat direct cu Image Engine din Vancouver, nu numai pentru prototipul acestor elemente de recuzită extrem de mari, ci și pentru printarea 3D de roboții reali utilizați în film. Spre deosebire de multe filme produse astăzi, care se bazează exclusiv pe imagini computerizate sofisticate, Weta Workshop și Image Engine au dorit ca Chappie și Moose (un alt robot din film) să fie 100% reali.

 

Postat în News De:
Alina Printam3D
Comentarii

Trebuie să fii logat pentru a plasa comentarii.

click aici pentru a te loga

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii