Coltul de creatie

 
Deci, sa inteleg ca te-ai hotarat sa iti printezi ceva la imprimanta 3D. Este un pas mic, dar foarte important pentru a ramane uimit odata ce vei vedea cum proiectul tau prinde forma. Atentie insa, este foarte posibil sa devii dependent de printare 3D. Spre deosebire de alte dependente aceasta este una buna asa ca nu-i nimic rau in asta.
Mai jos am adaugat cateva aspecte pe care ar trebui sa le verifici la proiectul tau pentru ca acesta sa fie pregatit pentru printare 3D si totodata sa reziste si a doua oara cand vei pune mana pe el. 
 
Grosimea minima a peretilor 1 mm
Detalii minime 0.3 mm
Acuratete ± 0.1% (cu o limita inferioara de ± 0.2 mm)
Dimensiuni maxime 230 x 225 x 205 mm
Spatiere intre obiecte 0.4 mm
Piese interconectate sau inchise? Da
 

Grosimea peretilor pentru printare 3D (Wall-Thickness)

In printare 3D, grosimea peretelui  reprezinta distanta dintre un plan al proiectului tau si planul drept opus. O grosime minima de 1 mm iti asigura o suprafata solida si rezistenta realizata cu imprimanta 3d.
 

Calitatea si orientarea suprafetei pentru print 3D (Surface-Quality-and-Orientation) 

 
Multe din caracteristicile proiectului tau 3D vor depinde de procesul de modelare prin topire si depunere – tehnologie utilizata pentru a construi proiectul tau cu imprimanta 3D. Avand in vedere modul de printare strat cu strat, sensul de printare va influenta atat calitatea suprafetei, cat si rezistenta. In poza alaturata poti vedea doua parti cu aceeasi forma, dar cu orientari diferite. 
Piesa printata cu imprimanta 3D orizontal ilustreaza foarte clar efectul de scara in procesul de printare, suprafata sa fiind similara cu cea a hartilor topografice. Atunci cand printarea 3D se face pe verticala calitatea suprafetei este mai buna. Gandeste-te care suprafata are nevoie de o mai buna finisare si alege orientarea printului in functie de acest lucru.

Anizotropie (Anisotropy)

Deoarece proiectul este intotdeauna printat strat cu strat el va avea puncte mai slabe, cauzate de modul de orientare al printarii. Aceste puncte slabe pot cauza ruperea elementelor fine, de detaliu de la exteriorul proiectului tau. Asadar, este recomandat sa eviti detalii ale modelului de printat care sunt paralele cu baza sa si care cer rezistenta pentru sustinere.
 
 
Acuratetea dimensiunilor pentru imprimanta 3D (Dimensional-Accuracy)
Printarea strat cu strat este una dintre metodele de printare 3D in plastic cu cea mai mare acuratete dimensionala. Acuratetea dimensionala nu se refera la realizarea detaliilor, ci la diferenta de dimensiune fata de dimensiunea data. Eroarea la printare pe care o ofera este de 0.1% sau un minim de ± 200 µ
 
 

Suportul pentru imprimare 3D (Support)

Printarea strat cu strat are loc pe o platforma speciala de suport. Avand in vedere ca modelele sunt construite in aer acestea trebuie sa fie atasate platformei de suport pentru a evita prabusirea. Aceasta platforma suport este necesara pentru orice model printat prin intermediul acestei tehnologii.
Pe langa rolul de a mentine integritatea modelului ajuta si la construirea elementelor in relief. Dupa ce procesul de constructie prin printare este finalizat, suportul se indeparteaza manual. Trebuie sa luati in considerarea ca modelul poate prezenta urme ale indepartarii de pe suprafata de printare.
 
 

Baza pentru imprimare 3D (Base)

La constructia partilor componente acestea trebuie prevazute cu o baza care va fi atasata pe structura de suport. Astfel, este de retinut ca suprafata de baza va fi mai nefinisata in comparatie cu restul proiectului. 

 

Suportul extern pentru printare 3D (External-Support)

Pentru stabilitatea modelului si evitarea unei prabusiri in timpul printarii, partile cu unghiuri mai mici de 45° au nevoie de sustinere. In poza de mai sus baza vasului are nevoie de suport deoarece este mai ingusta de 45°. Restul partii din proiect nu necesita suport avand un unghi mai mare de 45°.
 

Suportul intern pentru printare 3D (Internal-Support)

Regula unghiului de 45° se aplica si pentru partea interioara a modelului de printat. Orice piesa cu un unghi interior mai mic de 45° trebuie sustinut. In poza de mai sus, partea superioara trebuie sustinuta in timpul printarii pentru a impiedica prabusirea.
(45-Rule)
Regula unghiului de 45° in printare 3D 
In diagrama de mai sus regasiti cazurile in care obiectul are nevoie de suport. Zona “self supporting” sau zona sigura nu are nevoie de nicio sustinere la printare. Pentru cele mai multe modele, aria variaza de la 135° la 45°. La proiectarea unui obiect ce doresti sa il printezi prin metoda FDM trebuie sa ai in vedere aceasta zona de siguranta daca consideri ca modelul va avea nevoie de sustinere la printare.
 

Distanta necesara intre parti mobile printare 3D (Moving-Parts)

Cand doresti sa proiectezi ceva asemanator unui colier de perle cu ajutorul unei  imprimante 3D, spatierea elementelor este esentiala. Aceasta va determina flexibilitatea si contorsionarea obiectului. Te sfatuim sa pastrezi un minim de 0.4 mm intre suprafetele proiectate. Cu cat proiectul va permite mai mult saptiu, cu atat mai bine. Pentru exemplul colierului, spatiul va depinde doar de dimensiunea inelelor. La inelele mari pot fi create spatii mari, astfel vei putea printa mai multe pe o arie delimitata. In cazul inelelor mici, spatiul va trebui limitat pentru a pastra o distanta intre inelul orizontal sau vertical opus din lant.

 

Asamblarea partilor printate cu imprimanta 3D

Atunci cand proiectezi  si printezi cu imprimanta 3D, parti ale unui obiect ce trebuie ulterior asamblat este important sa pastrezi o distanta intre partile ce urmeaza a fi atasate una de cealalta. O potrivire aparent perfecta in programul de proiectare nu inseamna neaparat o potrivire in realitate deoarece acesta nu ia in considerare suprafetele de frictiune existente in realitate. Astfel, ar trebui lasat un spatiu minum de 0,3 mm intre piesele realizate cu imprmanta 3D
 

 

Detalii realizate cu imprimanta 3D in relief si  gravate (Embossed-and-Engraved-Details)

In general, textul sau detaliile gravate sunt de preferat fata de cele in relief. Pentru text sau suprafete cu detalii gravate recomandam litere cu o latime de minim 1 mm si o grosime 0,3 mm. Pentru text sau detalii in relief va recomandam litere cu o latime de cel putin 2,5 mm si o grosime de minim 0,5 mm.

 

 

Echipa iMAKE3D va  sustine in realizarea proiectelor dumneavoastra!