Printarea 3D reinventeaza Modelismul in Romania

Printarea 3D reinventeaza Modelismul in Romania

vineri, 10 mai 2019 17:01:10 Europe/Bucharest

Modelismul se numara printre cele mai frumoase si populare pasiuni, fiind apreciat atat in randul celor mici, cat si in randul adultilor. Modelismul este o modalitate foarte interesanta, dar și educativa de petrecere a timpului liber.

Modelismul este un hobby care presupune crearea de modele fie din kit-uri, fie din materiale și componente achiziționate de modelator, fie cu ajutor noilor tehnologii, printre care tehnologia de printare 3D. Kit-urile contin mai multe bucați care trebuiesc asamblate pentru a face un model final, iar prin printarea 3D, aceste bucati ce trebuiesc asamblate se impuțineaza sau chiar dispar și se rezuma la o singura piesa printata 3D. Un model este, in general, considerat reprezentarea fizica a unui obiect ce mentine cu acuratețe toate caracteristicile sale.

Cele mai populare subiecte in lumea modelismului sunt de departe vehicule precum avioane, nave, automobile și vehicule blindate, cum ar fi tancurile. Majoritatea modelelor prezinta vehicule militare, datorita diversitatii variate a formei si a contextului istoric in comparatie cu vehiculele civile. Alte subiecte includ vehiculele science fiction si robotii, nave spatiale reale, cladiri, animale, figuri umane și personaje din filme.

In Romania acest hobby a inceput sa fie din ce in ce mai raspandit, iar grupurile de oameni cu aceeasi pasiune nu inceteaza sa apara, unul dintre acestea fiind “Federația Romana de Modelism”, care isi propune “organizarea si controlul practicarii modelismului in Romania, extinderea modelismului pe intreg teritoriul tarii, precum si aplicarea unui sistem organizat de selectie, pregatire si participare in competitii in vederea dezvoltarii activitatii de performanta si obtinerea de rezultate de prestigiu pe plan national si international.”

Domnul Cornel Ganea are 49 de ani si face parte din lumea pasionatilor de modelism, pasiune ce l-a cuprins inca din copilarie, si pe care a dezvoltat-o pana in ziua de astazi.

El a inceput prin metoda clasica de a creea modele, si anume cea a kit-urilor formate din bucati de plastic, care se montau si lipeau dupa un plan, iar mai apoi exista optiunea de vopsire, cu putinele vopsele existente pe piata.

Dupa revolutie au aparut pe piata tot mai multe modele de kit-uri, aduse din Republica Democrata Germana (RDG), Cehoslovacia, Rusia (CCCP), de masini militare, de tancuri, utilaje etc., insa nu si pentru masini  romanesti, dat fiind ca cererea pe piata era destul de scazuta, astfel realizarea unei matrite de masina, tanc, locomotiva romanesti era destul de costisitoare și nejustificata, neoferind modelatorilor din Romania posibilitatea modelarii unei astfel de piese decat prin alte metode clasice si consumatoare de timp, CNC, bucati din plastic taiate cu cutter-ul, sau laser.

In orice domeniu se tinde catre perfectiune, astfel dl Cornel Ganea stia ca asta nu va fi posibil prin utilizarea metodelor clasice de modelare, pentru ca evidentierea unor detalii si corectitudinea unor dimensiuni e foarte greu sa fie facute manual, astfel a inceput sa se informeze si sa caute o alternativa mai benefica muncii sale.

A descoperit tehnologia de printare 3D, tehnologie ce promitea sa ii satisfaca toate cerintele in materie de modelare.

In 2013 Cornel Ganea si-a achizitionat prima imprimanta 3D, o imprimanta FDM, ce intradevar i-a usurat semnificativ munca, si aici vorbim de timpul de lucru, dar i-a adus si un beneficiu major, si anume libertatea de a experimenta si de a construi piese complexe si detaliate.

Trecerea de la o imprimanta FDM la una SLA a fost determinata de necesitatea de a construi piese la o scara mai mica, cu detalii fine si complexe, ceea ce nu a fost posibil cu o imprimanta FDM.

In anul 2017 Cornel Ganea si-a achizitionat imprimanta 3D Form 2 de la Formlabs, imprimanta pe tehnologie SLA (stereolitografie), tehnologie care consta in fotopolimerizarea unei rasini, cu ajutorul unui fascicul laser. Laserul intarește rașina conform G-code-ului generat de slicer (program care transforma obiectul 3D in codmașina), trecandu-se la urmatorul strat. Operatia continua pana la finalizarea obiectului printat 3D.

cu o imprimanta FDM poti sa lucrezi la o scara mare, 1 la 43 de exemplu. Chiar si acolo ai nevoie si de Form 2 pentru anumite detalii. Cu cat e mai mica scara, cu atat dimensiunile se micsoreaza, problemele apar, si atunci la 1 la 87/120/ 160, se face ca imprimanta să fie utilizata aproape zilnic, sau mai bine zis, de orice piesa ai nevoie, o faci integral cu Form 2, nu mai faci combinatii între imprimanta FDM si imprimanta pe rasina„ – Cornel Ganea.

Pentru ca piesele construite de Cornel Ganea sunt foarte complexe, si de dimensiuni mici (scara 1 la 87/120/ 160) imprimanta 3D Form 2 a devenit partenerul de munca a acestuia, reusind sa printeze parți ce nu puteau fi reproduse cu nici o alta tehnologie in mod complet fara a mai fi nevoie de alte procese,  ca de exemplu acest brat de macara, pe care nu il poti reproduce cu orice alta tehnologie, nici macar in matrita nu se fac asa in detaliu...se renunta la o latura, ca sa poata fi scoasa din matrita. El e printat asa , complet, cu toate piesele necesare unui brat de macara. „, afirma dl Cornel Ganea.

Pe parcursul perioadei de lucru cu imprimanta 3D Form 2, Cornel Ganea a experimentat mai multe tipuri de rasina, rasina STANDARD CLEAR (1L), rasina TOUGH (1L), si rasina STANDARD GREY (14L), asadar rasina STANDARD GREY a fost cea potrivita nevoilor acestuia, oferindu-i o viziune foarte clara asupra defectelor ce pot aparea si a piesei in sine.

„Am ramas la rasina gri, deoarece culoarea avantajeaza cel mai mult in modelism... alb,nu vezi bine, negru, nu vezi bine... gri-ul este intre cele doua, si se pot vedea cel mai bine si daca apar defecte ori trebuie sa modifici ceva in proiectare sau sa modifici modul de asezare pe masa imprimantei pentru printarea anumitor detalii...plus ca e rasina de baza...cea mai accesibila la pret. 

Un alt aspect pe care dl. Cornel Ganea a ținut sa il scoata in evidenta este usurința cu care poți accesa tehnologia de printare 3D. Acesta a fost autodidact și a invatat rapid tehnicile de modelare, folosind un program facil de modelare, numit SolidWorks.

Imprimanta 3D Form 2 i-a facilitat accesul catre o astfel de tehnologie, avand un software de tip „plug and play”, cu profile de printare 3D pre-configurate asadar nu a avut nevoie de un training sau o pregatire in prealabil. Tot acest aspect, al profilelor pre-configurate face ca testarile sa nu mai fie necesare, astfel dispare si pierderea de timp alocata acestui proces, materia prima folosita generate de eșecurile datorate setărilor gresite, asadar vorbim de un procent de rebuturi de aproximativ 2%.

„Ca o alta caracteristica este softul de utilizare, User Friendly sau mai bine zis, Plug and Play, însemnand ca utlizatorul final nu isi bate capul cu toate setarile, cu tot ce e in spatele tehnologiei de printare 3d, dai cateva click-uri ajungi la a da drumul la imprimanta pentru inceperea printarii 3d. „

 

Viitorul tehnologiei de printare 3D suna promițator din punctul de vedere a dl. Cornel Ganea. El vede aceasta tehnologie 3D ca fiind aplicabila in multe domenii de activitate, dar si in viata de zi cu zi, iar el, credem noi, este dovada vie a acestei afirmatii, date fiind complexitatea și noutatile cu care tehnologia vine, elemente ce nu au reprezentat un impediment pentru el, ci din contra, o provocare, pe care acesta a trecut-o cu BRIO!

„o imprimanta pana la urma nu trebuie vazuta ca fiind folosita doar pentru modelism. Poate fi folosita in orice alta zona, poate fi utilizata chiar si acasa pentru diferite obiecte...in care necesitatea lor apare asa... cand nici nu te gandesti.... un suport de sapuniera, o agrafa de birou, orice... poate sa apara. E o tehnologie care merita. Cine poate avea acces la ea si o poate folosi, chiar se prezinta foarte o OK pentru ca ...ideile iti vin muncind...cum s-ar spune.

 

Vezi mai multe proiecte realizate de dl Cornel Ganea pe site-ul acestuia: http://corneltt.simplesite.com/

Postat în News De:
Alina Printam3D
Comentarii
Comments are Closed for this post