Maria Sgîrcea - practică la iMAKE3D

Maria Sgîrcea - practică la iMAKE3D

21.12.2018 14:38

Săptămâna această am petrecut-o alături de Maria Sgîrcea, o tipă foarte făină din Timișoara ce a venit la noi pentru un training/ practică în printarea 3D.

De profesie arhitect, Maria Sgîrcea pregătește momentan deschiderea makerspace-ului FOR.makers din Timișoara, lucrează în prototipare și design de produs în cadrul atelierului informal Lână&Beton, organizează evenimente cultural-profesionale în cadrul echipei LIGHT EDU, proiectează în cadru studioului FOR și este membru fondator FABER Capacity Building.

Proiectele ei sunt foarte promițătoare și ne bucurăm că putem aduce si noi un aport la o parte din ele, începând prin a invita-o în showroom-ul nostru și a-i oferi informații utile din domeniul printării 3D dar și mai apoi când sperăm noi că se va construi o colaborare fructuoasă.

Am ținut să documentăm toate activitățile pe care Maria le-a făcut aici, la noi în showroom, așadar având 4 zile la dispoziție am încercat să trecem prin toate etapele printării 3D, de la prezentarea materialelor consumabile până la post-procesarea unei piese printate 3D.

La sfârșitul perioadei de practică în showroom-ul iMAKE3D, Maria ne-a împărtășit toată experiența sa și cunoștiințele dobândite aici, prin completarea unui formular cu întrebări aferente fiecărei activități din ziua respectivă.

 

 

Maria Adela Sgîrcea

Povesteste-ne despre tine. Cu ce te ocupi?

De profesie arhitect, pregătesc momentan deschiderea makerspace-ului FOR.makers din Timișoara, lucrez în prototipare și design de produs în cadrul atelierului informal Lână&Beton, organizez evenimente cultural-profesionale în cadrul echipei LIGHT EDU, proiectez în cadru studioului FOR și sunt membru fondator FABER Capacity Building. Sunt de asemenea membru activ al Asociației de-a Arhitectura, asociație care activează în promovarea educației despre mediul construit, și mă îngrijesc de capitolul Ladies, Wine & Design Timișoara. Tot ce fac, toate proiectele menționate mai sus, le fac în cadrul unor echipe excepționale, mici și mari.

#goodthingsaremadeingoodteams

 

Cand ai interactionat prima data cu printarea 3D si de ce?

Mi-am dat seama, cândva prin 2015, în cadrul experimentelor cu matrițe de turnare de care aveam nevoie pentru obiectele pe care le dezvoltam în atelierul Lână&Beton, că aveam nevoie de o mai mare capacitate de prototipare și adaptare a matrițelor, ideal și mai mare viteză în trecerea de la o matriță la alta. Anul următor, fiindcă în Timișoara nu exista un makerspace unde să fi avut acces la tehnologia 3d print și fiindcă platformele online de 3d print erau încă la început, am făcut pasul decisiv  și, împreună cu colegul și prietenul meu, am achiziționat o imprimanta 3D, un „echipament de producție aditivă”, de desktop cu tehnologie FDM.

Ne-am dat seama rapid de felul în care putem dezvolta produsele în cadrul atelierului. Am scos de atunci, prin urmare, o colecție care nu ar fi existat fără influența imprimantei 3D.  

Pe lângă asta, am introdus imprimanta în tot ceea ce facem, de la modificări, adaptări și reparații, acasă, până la machete de arhitectură și cercetare, în profesie. Nu regretăm nimic! Ba mai mult, odată ce vom deschide makerspace-ul, vom împărți ce știm, atât cu cei curioși, cât și cu cei care încă nu cunosc potențialul acestor tehnologii.  

 

F O R

fb:         https://www.facebook.com/F-O-R-138898952830619/

video    https://www.youtube.com/watch?v=KDxtMVpeqL

Lână&Beton

fb            https://www.facebook.com/lanasibeton/

@            lana.si.beton@gmail.com

LIGHT EDU

w            http://lightedu.eu/ro/

@            maria.sgircea@lightedu.eu

FABER Capacity Building

w            http://faber.community/

@            contact@faber.community     

Ladies, Wine & Design

w            https://ladieswinedesign.com/timisoara/

@            LWDTimisoara@gmail.com

Living with a 3D printer

fb            https://www.facebook.com/Living-a-3D-printer-1329687037150416/

Activitățile celor 4 zile petrecute la iMAKE3D!

Marti

  1. Materiale consumabile – filamente + printare PRO1 Innofil 3D (testare)

Intrebari

  • Ce materiale consumabile ți-au fost prezentate?
    • O gamă foarte largă de filamente, de la filamente de bază până la unele tehnice foarte specifice. Mă bucură faptul că există disponibilitatea asta de material foarte specific și de cunoștințe fiindcă filtrează foarte eficient informația vastă care se găsește pe internet. Știu pe cine sun în caz că am un proiect cu nevoi tehnice foarte particulare și noi pentru mine.  

 

  • Cu ce filamente ai printat 3D pană în prezent?
    • Până acum am folosit diferite PLA-uri care sunt preferatele mele fiindcă sunt biodegradabile și nu elimină miros, foarte puțin ABS, PET, PETG și TPU.

 

  • Ce piesă a fost printată cu filamentul PRO1 (Tough PLA) de la Innofil3D?
    • Am ales să testăm o piesă care să fie foarte solicitată mecanic în uz, și anume o piesă de legătură pentru mobilier.

 

  • Pe ce imprimantă a fost printată 3D?
    • Am printat pe Ultimaker 2+, fiindcă nu aveam în mod special nevoie de volum, piesa fiind mică, cu o duză de 0.6 pentru că am dorit rapiditate, fiind o piesă de încercare, un prototip.

  • Ce diferențe ai observant la filamentul PRO1 (Tough PLA)  față de filamentele pe care le-ai utilizat pana în prezent?
    • A fost la fel de ușor de folosit ca și un PLA normal dar a făcut ca piesa finală să fie mult mai rigidă.

 

  • Ai întâmpinat probleme în printarea cu filamentul PRO1 (Tough PLA)  de la Innofil3D?
    • Nu, niciuna. A fost la fel de simplu de printat ca un PLA de bază.

Miercuri

  1. Formlabs – Proiectare + printare + finisare piesă

Intrebări

  • De ce ai optat pentru imprimanta Form2 de la Formlabs pentru a printa 3D.
    • Mă interesează de mult timp tehnologia SLS dar nu am avut ocazia să o parcurg până la capăt și să îi înțeleg pe deplin potențialul. Gradul de finisare și rezoluția sunt bineînțeles ce mi-au cauzat curiozitatea. Ce am aflat pe parcurs este faptul că se poate printa în materiale diferite cu proprietăți diferite și prin urmare scopuri diferite. Mi se pare extrem de interesant materialul Castable care servește pentru matrițe folosite in principiu în industria de bijuterii, dar nu numai. Înțeleg că este un material care nu lasă reziduri după ce și-a îndeplinit scopul de a forma o matriță de turnare pentru diferite metale.

 

  • Ce piesă ai ales să printezi cu imprimanta Formlabs Form2?
    • Mi s-a părut tentant să printez un pandantiv. L-am download-at de pe net și l-am prelucrat cu programul de prelucrare a Formlabs (PreForm). Este un program prietenos și intuitiv.

 

  • Ce tip de rasină ai utilizat?
    • Am lucrat cu o rasina Castable menționată mai sus. Abia aștept să o arăt prietenilor mei bijutieri. Știu și vreo doi tehnicieni dentari care ar putea fi interesați.

 

  • Ne poti vorbi despre experiența ta cu Formlabs Form 2? (opini/ utilizare facila/probleme întampinate etc)
    • A fost destul de ușor de înțeles procesul. Este nevoie de puțină experiență în alegerea suportului pentru piesă, astfel încât să se printeze fără erori. Trebuie să fii și un pic riguros la partea de post-procesare, care nu e grea dar poate fi minuțioasă. Altfel, genial.

 

Joi

  1. Suport solubil – printare + post-procesare

Intrebări

  • De ce interesul pentru suportul solubil de la Ultimaker?
    • Oricine a printat 3D mai mult de trei piese știe că ai probleme la formele care au console sau mai rău, formele care au concavități complexe. Să ai acces la un material care își face treaba de susținere după care dispare este în mod sigur rezolvarea problemei. Sună prea bine să fie adevărat.

 

  • Ce piesa ai printat cu ajutorul suportului si ce filament ai folosit?
    • Am asistat la printarea unei piese destul de greu de printat, un fel de mini trofeu în formă de spirală. Corpul final a fost din PLA de la Smartfill iar suporții solubili din PVA de la Innofil. Am aflat cu ocazia asta ca nu toate materialele sunt compatibile între ele, dar cele care sunt compatibile duc la un produs excepțional.

 

  • Ne poți vorbi despre experiența pe care ai avut-o în printarea 3D cu supotul solubil? (opini/ utilizare facilă/probleme întampinate etc)
    • A fost surprinzător de ușor de dat jos suportul, in timp foarte scurt, inclusiv din zone greu de accesat. În principiu marea parte din suport devine solubilă în apă, mai repede dacă apa este ușor caldă. Puținul care rămâne se curăță cu o pensetă sau cu o lavetă, pe zonele ample.

 

  • Crezi că o să utilizezi în continuare suportul solubil în printarea 3D?
    • O voi utiliza în mod sigur, dar ca și orice altă resursă doar acolo unde este necesar. Și din experiența pe care o am până acum, există foarte multe cazuri în care produsul este atât de complex încât să ceară suport solubil, aș zice că cel puțin o treime din modele pe care le printez.

 

Vineri

  1. Imprimante overview

Intrebări

  • Ne poți spune despre ce imprimante ai fost informată?
    • Am aflat de seria Ultimaker, pe care o știam dar nu mai lucrasem pe ea și am fost impresionată de cât de fiabile sunt și de cât de ușor sunt de întreținut. Sunt prietenoase. Am mai aflat de Craftbot pe care nu îi cunoșteam și mi se pare interesant ca alternativă de preț. Builder mi se pare tentant din cauza volumul foarte mare la care poate printa, efectiv poate printa volumul unui om la scara 1:1. Markforged e absolut magic pentru piesele finite pe care le poate produce în doar ore, din fibra de carbon, ca alternativă la aluminiu, din Kevlar sau din fibra de sticlă. Asta pe tehnologie FDM. In ceea ce privește SLS, Formlabs nu are comparație pentru raportul tehnologie/preț. E impresionantă rezoluția și finisajul pieselor pentru un echipament de desktop.

  • Care imprimantă crezi că este potrivită afacerii tale? De ce?Pentru ce imprimată ai opta dintre cele prezentate? De ce?
    • Dacă privesc din perspectiva imprimării 3D, probabil aș opta pentru un Ultimaker mediu ca dimensiune, în principiu din cauza fiabilității și calității printului. Iar dacă răspund la întrebarea asta din punctul de vedere al unui manager de makerspace, m-aș gândi să adaug la seria bazică de imprimante FDM-uri pe care le avem până acum, o imprimanta SLS Formlabs. Intuiesc că ar fi interes pentru o astfel de imprimantă.

 

 

 

Postat în News De:
Alina Printam3D
Comentarii

Trebuie să fii logat pentru a plasa comentarii.

click aici pentru a te loga

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii